UN-OV POVJERENIK ZA LJUDSKA PRAVA:

'Trump bi kao predsjednik bio globalna opasnost'

12.10.2016 u 13:11

Bionic
Reading

Bude li republikanski kandidat Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, bit će to 'opasno s međunarodnog stajališta', rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein u srijedu

Al Hussein je naveo Trumpove poglede na ranjive zajednice i njegov govor o korištenju mučenja, zabranjenog međunarodnim pravom, kao duboko 'neprimjeren i uznemirujuć'.

'Bude li Donald Trump izabran na temelju onoga što je dosad rekao - i osim ako se ne promijeni - mislim da će to nedvojbeno biti opasno s međunarodnog stajališta', rekao je visoki povjerenik UN-a na konferenciji za novinare u Ženevi.

U govoru prošli mjesec u Den Haagu Zeid je optužio Trumpa za širenje 'ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda' i upozorio na porast populističkih politika koje mogu postati nasilne.

'Uvijek sam vjerovao da su čelnici dužni voditi ljude na etički i moralni način', rekao je Zeid u srijedu, upitan o Trumpu.

'Upotreba poluistina vrlo je pametni potez. Jer kao što svaki propagandist zna, dopuštate slušateljima da ispune ostatak', kazao je.