odbor za financije

'Pala' odluka; idućeg četvrtka tematska sjednica Sabora o HNB-u

20.01.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Saborski Odbor za financije i državni proračun jednoglasno je odlučio u četvrtak da će se tematska sjednica o trgovanju vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske narodne banke održati idućeg četvrtka, a na sjednicu će biti pozvani i guverner Boris Vujčić i zamjenica mu Sandra Švaljek

Sazivanje tematske sjednice o HNB-u zatražilo je četvero članova Odbora, Zvonimir Troskot (Most), Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), Boris Lalovac (SDP) i Marijana Puljak (Centar), nakon medijskih napisa o trgovanju zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) vrijednosnim papirima banaka koje nadziru.

„Optužbe su ozbiljne, strašne i nisu ugodne i idemo to na valjani način rasvijetliti”, istaknula je predsjednica Odbora Grozdana Perić (HDZ).

Izvijestila je kako je saborski Odbor dobio očitovanje iz HNB-a o medijskim napisima te da je to zasad jedini službeni materijal s kojim raspolažu i da je još potrebno zatražiti očitovanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Potrebna je i dopuna očitovanja iz HNB-a jer se trenutno provjeravaju još četiri osobe jesu li radile nedopušteni posao, dodala je Perić.

Marijana Puljak (Centar) smatra kako je, osim toga je li bilo sve po zakonu, potrebno raspraviti i je li se postupalo u skladu s etičkim standardima.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknula je kako je riječ o bankarskom sustavu koji dobrim dijelom počiva na povjerenju, da su optužbe ozbiljne i da je potrebno sve rasvijetliti.

Članovi Odbor za financije složili su se i kako će na tematsku sjednicu biti pozvani guverner Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek te predstavnici HANFA-e i SKDD-a.