'kako je to moguće?'

Troskot: Zašto je država dala potporu Elektrocentru Petek?

18.03.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Za razliku od kolega iz HDZ-a, oporbeni zastupnici u petak su žestoko kritizirali način na koji se dodjeljuju državne potpore, a koje su u 2020. iznosile 21 milijardu kuna, iz Mosta tvrde da su te potpore „nepravedne, nemaju ekonomsku računicu i nemoralne su, jer koče razvoj društva“

Vlada, zapravo, uzima novac od onih koji su produktivni kako bi pomagala neproduktivne, korumpirane i one koji su državi bliski, rekao je Zvonimir Troskot (Most) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2020. godinu te je upitao ašto je država dala potporu Elektrocentru Petek.

Ta je godina, zbog pandemije covida i potresa, bila izazovna, ističe državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj i navodi da su državne potpore u predmetnoj godini iznosile 21 milijardu kuna, što je povećanje od 40 posto u odnosu na 2019.

Nikola Grmoja apostrofira kako je kroz potpore podijeljeno 5, 86 posto BDP-a. To je ogroman novac i postavlja se pitanje je li to prava državna politika, odnosno ne bi li, s obzirom da znamo da se potpore dijele po babi i stričevima, bolje bilo ići u rasterećivanje građana i poduzetnika, kazao je Grmoja.

Dalija Orešković (Centar) izračunala je kako je država kroz potpore u 2020. dodijelila „pet peljeških mostova“. Koliko je od toga otišlo u koruptivne svrhe? zapitala se.

Kao glavne probleme vidi nedovoljno jasne kriterija u postupku dodjele, te nedostatak transparentnosti. Predlaže da se registar potpora učini javno i lako dostupnim.

Troskota zanima i zašto su potpore u 2020. dane Elektro centru Petek, tvrtki Kreše Peteka kojega je Uskok teretio da je u „famoznom klubu“ u Slovenskoj podmitio predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, kako bi njegova firma dobila unosne poslove. Kako je to moguće, jeste li to iskontroliral? pitao je Ćuraja.

Državni tajnik tumači da Ministarstvo financija evidentira sve potpore upisivanjem u registar potpora, ali ne obavlja nadzor te naglašava da programi i dodjela potpora moraju biti objavljeni od za to nadležnog tijela, da se radi o javno dostupnim podacima.

Branko Grčić (SDP) ističe da su potpore „apsolutno potreban i legalan instrument“, a da je druga stvar pitanje zloupotrebljavaju li se. Toga ima, no ako ima kriminala i prevara - to je stvar trećih institucija, a u posljednje vrijeme vidimo da se i tu mijenjaju stvari i ozbiljnije se i efikasnije pristupa sprječavanju prijevara, rekao je zastupnik.

HDZ-ovi zastupnici ističu pozitivne učinke državnih potpora, hvale Vladinu reakciju u krizama.

Vlada je pokazala pravodobnu, snažnu i učinkovitu reakciju ne samo s obzirom na covid, nego i s obzirom na sve što se trenutno događa na globalnoj pozornici, rekao je Nikola Mažar i dodao kako „može shvatiti“ da oporbi „smeta“ što je kroz državne potpore spašeno 700 tisuća radnih mjesta i preko 120 tisuća poduzetnika.

Nama je krivo što ih nije spašeno milijun, uzvraća mu Željko Pavić (Socijaldemorati) koji tvrdi da se potpore dodjeljuju na pogrešan način, temeljem pogrešnih kriterija.

Anita Pocrnić Radošević (HDZ) naglasila je da je kroz potpore za zapošljavanje i usavršavanje dodijeljeno 342 milijuna kuna, a na tržište rada uvedeno ili zadržano gotovo 50 tisuća korisnika u 2020.

Kroz potpore male vrijednosti vodilo se računa i o nerazvijenim gradovima Vukovaru, Kninu, Benkovcu, dodijeljeno je oko 9 milijuna subvencija za otoke, navela je Grozdana Perić.