fiskalna odgovornost

Troskot: Državni inspektorat je 'ekonomska Udba'

20.01.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritizirao je u petak vladinu politiku prema poduzetnicima i obrtnicima pri čemu je Državni inspektorat nazvao "ekonomskom Udbom"

"Angažiran je Državni inspektorat koji kada se svede na suštinu djelovanja nije ništa drugo nego jedna obična ekonomska Udba koja odlazi na teren i prijetećim stavom guši obrtnike i poduzetnike", kazao je Troskot u raspravi o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim se zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Pita gdje je bila fiskalna odgovornost kada se nisu povlačila EU sredstva za obnovu Banovine, ali i kada je uveden porez na ekstraprofit kako bi se pokrpali proračunski manjkovi, kada je trebalo kontrolirati "lokalne šerife koji koriste proračunski novca za prostitutke" i kada je trebalo kontrolirati cijene.

"Gdje ste tada bili ekonomska Udbo, gdje ste majstori, gdje ste junaci", upitao je Troskot, ustvrdivši da "komunističko socijalne mjere korigiranja cijena nitko ne radi.

Bernardić: U Hrvatskoj nema fiskalne ni političke odgovornosti

Nadovezao se Davor Bernardić (Socijaldemokrati), zaključivši da u Hrvatskoj nema apsolutno nikakve odgovornosti, ni fiskalne ni političke.

"Novac izlazi iz državnih poduzeća na filmski, holivudski način, direktori državnih poduzeća imaju dva puta do tri puta veće plaće od premijera, novac se iznosi na razne načine, strani trgovački lanci kojima se pogodovalo rede što hoće, nestane ruska jahta i nikome ništa”, kazao je Bernardić.

Spomenuo je i Zagrebački holding, kazavši da je zadužio kompletnu imovinu za kredit od dvije milijarde kuna "da bi direktori u Holdingu imali Tesle i građani im plaćali stanove".

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) ne slaže se da je kontrola nikakva i da ništa nije napravljeno proteklih godina. "Stope rasta zadnjih godina bile su znatno veće su od stope inflacije, to se zaboravilo i sada kada imamo uvoznu inflaciju sve se hoće natovariti ovoj vladi", kazala je.

Lalovac zadovoljan određenim poboljšanjima, predlaže dopune do drugog čitanja

Zakonom, ističe, dodatno se jača odgovornost, namjensko i svrhovito korištenje proračunskih sredstava, kako državnih tako i lokalne samouprave. Isto tako proširuju se obveznici davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti na trgovačka društva u većinskom vlasništvu Hrvatske ili lokalne jedince. Jača se i uloga Povjerenstava za fiskalnu politiku, kazala je Perić.

"Da je dobra kontrola pokazuje se u Ini, Hrvatskim šumama, HEP-u, lokalnim jedinicama..", ustvrdio je ironično Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) i dodao kako jedino što se dobro kontrolira je PR ove vlasti.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) pohvalio je određena poboljšanja koja donosi zakon te predložio da se do drugog čitanja dopuni kako bi i kompanije od nacionalnog strateškog interesa, poput Ine, dostavljale izjave o fiskalnoj odgovornosti.

Prije rasprave o zakonu o fiskalnoj odgovornosti vladin predstavnik odbio je amandmane koje su oporbeni zastupnici podnijeli na prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o matičnom broju te jedan zaključak na izmjene zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.