održat će se 3. i 4. rujna

Trkački kamp START za osobe s amputacijama vodit će poznati trener Mario Mlinarić

26.08.2022 u 14:29

Bionic
Reading

U Hrvatskoj živi 600.000 osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, stoga ih se organizacijom trkačkog kampa START želi potaknuti na sporske aktivnosti, poručili su u četvrtak iz Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba

Trkački kamp START održat će se 3. i 4. rujna u Zagrebu, a sudjelovat će 20-ak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta. Prvog dana, u subotu, isprobavat će protetička pomagala uz nadzor ortopedskih tehničara te vježbati u dvorani s kineziologom, a u nedjelju će od 10 do 12 sati na sportskom poligonu na Jarunu (košarkaško igralište kod Malog jezera) imati priliku primijeniti vještine koje su naučili prethodni dan.

“U Hrvatskoj ima preko 600.000 osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, daleko manji nego u zapadnim zemljama. Putem ovog događanja, pokazujemo osobama s invaliditetom da su njihove mogućnosti, uz primjenu adekvatnog pomagala, značajno veće nego što oni misle’’, kazala je predsjednica UAZ-a i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen. Dodaje da osobe nakon bavljenja sportskom aktivnošću u pravilu pozitivno razmišljaju, a kroz sport se socijaliziraju s drugima.

Organizatori žele motivirati osobe s invaliditetom, ali i osobe koje nemaju fizičke poteškoće, da budu aktivnije te tako na konkretan način brinu o svojem zdravlju, što je također istaknuo poznati trener Mario Mlinarić koji će i ove godine voditi treninge. “Osobe koje imaju određenu amputaciju moraju znatno više trenirati od prosječnih zdravih osoba. Trening je spoj funkcionalne i motoričke sposobnosti što u slučaju amputacije nije nimalo jednostavno’’, izjavio je.