PETORICA NAPADAČA

Tridesetak poginulih u bombaškim napadima u Afganistanu

14.08.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Trideset šest osoba je poginulo, a više od 66 ranjeno u bombaškim napadima u Zarandžu, prijestolnici afganistanske pokrajine Nimroza, uz granicu s Iranom, objavio je u utorak guverner te pokrajine na jugozapadu

"Imamo potvrdu da su 21 civil i 15 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeni u tim napadima a više od 66 osoba je ranjeno", rekao je za agenciju France Presse guverner pokrajine Abdul Karim Brahavi.

Nešto ranije bio je izvijestio o 20 mrtvih i 48 ranjenih.

"Petorica napadača su odgovorna za te bombaške napade. Dvojicu su ustrijelile sigurnosne snage, a trojica su aktivirala svoj eksploziv na trima različitim mjestima, tako i pokraj bolnice", dodao je.

"Puno je žrtava jer su se dvojica bombaša digla u zrak blizu tržnice, gdje se okupio velik broj ljudi uoči ramazanskog Bajrama", blagdana kojim se ovog vikenda završava mjesec posta, ramazan, rekao je Mudžibulah Latifi, pomoćnik načelnika policije u pokrajini Nimrozu.

Kako navodi Latifi, poginulo je 29 osoba, većinom civila a 56 je ranjeno.

Napadači su dio skupine od jedanaest pobunjenika, rekao je policajac. "Sigurnosne snage su protekle noći ubile dvojicu bombaša samoubojica, a jutros su uhitile trojicu", kazao je.

Pokrajina Nimroz je inače razmjerno mirna, za razliku od susjednog Helmanda, gdje se napadi nižu tijekom cijele godine.

Najnestabilniji je jug zemlje, gdje su uporišta talibana i njihovih saveznika.