KUPOVINA ISPITA NA EKONOMIJI U OSIJEKU

Tri profesora, asistent i posrednik ostaju iza rešetaka

Bionic
Reading

Sudac istrage osječkog Županijskoga suda donio je rješenje o određivanju istražnog zatvora od mjesec dana protiv petero okrivljenika, koje USKOK tereti za više koruptivnih kaznenih djela na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izjavila je nakon ročišta kako je istražni zatvor za dio okrivljenika određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela, a za dio osumnjičenika samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, piše hrt.hr

Ostali osumnjičenici, koji su ispitani jučer u osječkom Odjelu USKOK-a, za sada braniti sa slobode. Osnovano se sumnja da su profesori i asistent, tijekom 2010. i 2011. godine u više navrata studentima upisivali ocjene bez polaganja ispita na redovan način, za što su zauzvrat dobivali novac i razne poklone.

USKOK je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika. U priopćenju za javnost ističe se kako se osnovano sumnja da su petoro profesora i jedan asistent na osječkom Ekonomskom fakultetu, tijekom 2010. i 2011. godine sukladno prethodnom dogovoru s osumnjičenim posrednicima, u više navrata osumnjičenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Sumnjiči ih se da su zauzvrat u više navrata primali novac i razne poklone.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan jučer je izvijestio kako je, nakon dugotrajnih i složenih istraživanja, USKOK dao nalog za uhićenje 39 osoba, pet profesora i jednog asistenta osječkog Ekonomskog fakulteta, 21 studenta, a ostali osumnjičeni su posrednici.