SVE SMO DEBLJI

Tri posto 18-godišnjaka u Hrvatskoj ima više od sto kg

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 04.11.2011 20:04
  • Objavljeno 04.11.2011 u 17:26
Pretilost trbuh debljina

Pretilost trbuh debljina

Izvor: Sipa Press / Autor: Jaubert

U Hrvatskoj se zadnjih godina dramatično povećao broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom kao i pretile djece, što se posebno zamjećuje kod djece mlađih dobnih skupina, moglo se čuti na današnjem skupu o hrvatskim referentnim vrijednostima antropometrijskih mjera školske djece i mladih održanom u povodu obilježavanja Dana škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'

Doktorica Vesna Jureša istaknula je kako smo mi jedna od 17 zemalja u svijetu koja odnedavna ima antropometrijske krivulje rasta i razvoja školske djece koje uključuju tjelesnu masu, tjelesnu visinu, indeks tjelesne mase te krivulje za opseg struka i bokova, za uzrast od šest i pol godina do 18,5 godina.

Ono što posljednja istraživanja, provedena od 2006. do 2008. godine u 43 škole diljem Hrvatske, pokazala je da su djeca danas viša i teža nego što su bila prije desetak godina. Prvašići su tako tri centimetra viši i dva kilograma teži. Iako je 79 posto prvašića u granicama normale, a prosječna visina dječaka 180 centimetara i težina 74 kilograma, djevojaka 160 cm /58 kg, stručnjaci nisu zadovoljni.

Posebno zabrinjavaju podaci o pretilosti koji pokazuju da tri posto dječaka u dobi od 18 godina ima više od sto kilograma.

'Da nekad nije bilo tako svjedoče i podaci iz 2002. kada su djeca iz Hrvatske, od ukupno 39 zemalja Europe, SAD-a i Kanade, bila na 29. mjestu što znači da su bila mršavija od prosjeka u EU', kazala je dr. Marina Kuzman.

S godinama se taj podatak mijenjao i danas smo na šestom ili sedmom mjestu po prekomjernoj tjelesnoj težini u Europi. Govoreći o prevenciji Kuzman je kazala kako je formula za nju jednostavna – treba unositi manje kalorija nego što ih se troši.

'Međutim za to bi se trebali brinuti roditelji kako bi se navike u prehrani u obitelji promijenile, a škole bi trebale imati dobre standarde i normative. Djecu treba potaknuti i na povećanu fizičku aktivnost. Apsurdna je situacija da su se roditelji u nekim školama, koje su htjele uvesti zdraviju i pravilniju prehranu, bunili jer, kako su rekli, njihova djeca to neće jesti', zaključila je Kuzman

Pretilost, kako je rečeno na skupu, nije samo problem individualne odgovornosti, već i odgovornosti zajednice i tu država mora definirati pravila igre i kazne za one koji se toga ne pridržavaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi