SKUPI PR DIKTATORA

Tri milijuna dolara za Gadafijev novi imidž

Bionic
Reading

Prije samo nekoliko godina libijski diktator Moamer Gadafi plaćao je milijune američkim tvrtkama za tajnu kampanju u kojoj su one trebale usavršiti njegov imidž državnika i reformatora. Dokumente je na internetu objavila libijska opozicija, prenosi BBC

15.40 Prije samo nekoliko godina prije nego je postao upleten u borbu protiv pobunjenika u svojoj zemlji, Gadafi je plaćao milijune američkim tvrtkama za tajnu kampanja kako bi 'izglancali' njegov imidž državnika i reformatora. Angažirao je Monitor Group, konzultantsku tvrtku lociranu u Bostonu, koja se bavi odnosima s javnošću. Njezina djelatnost uključivala je i plaćanje think-tank analitičara i bivših vladinih dužnosnika koji su besplatno putovali u Libiju na predavanja, diskusije, pa čak i osobne susrete s Gadafijem od 2006. godine. Cijena svega toga: tri milijuna dolara godišnje plus troškovi.

15.32 Francuska je u četvrtak objavila da se Zapad mora više potruditi da pronađe političko rješenje za Libiju, ali i da vanjski svijet mora snažnije poduprijeti pobunjenike koji se bore protiv Moamera Gadafija.

14.19
NATO kaže da još pokušava utvrditi je li jedan od njegovih borbenih zrakoplova pogodio pobunjenički tenk.

14.01
Pobunjenici su javili da je u napadu Gadafijevih trupa na Misratu poginulo petero njihovih suboraca.


13.36
Još nema nikakvog očitovanja iz redova NATO-a o ovom incidentu.

12.49 Pobunjenici su sada optužili NATO snage da su napali njihove suborce u blizini Brega, ubivši dvoje i ranivši 10 pobunjenika, iako se, prema nekim procjenama, broj poginulih penje do pet.

12.39
Liječnici iz Ajdabiye dojavili su BBC-ju da je 13 pobunjeničkih borca poginulo u zračnom napadu NATO-a, koji ih je greškom bombardirao. U lokalnu bolnici vlada opći kaos, kaže BBC-jev dopisnik. Pobunjeničke snage povukle su se prema Ajdabiyi jučer nakon što su pretrpjele žestoke udare od Gadafijevih boraca.

12.24 Abdeljalil Mayuf
, iz Arabian Gulf Oil Company (AGOCO), rekao je da su Gadafijeve snage izvršile napad na naftno polje al-Sarir, a ne da su to učinile britanske zračne snage.

12.05
Tripolijem odjekuju eksplozije; čuju se zrakoplovi.

11.49
Anonimni izvor iz naftne industrije u Dubaiju izjavio je za Associated Press da je tanker s liberijskom zastavom napustio istočnu luku Tobruk, krenuo je prema Singapuru i Kini.

11.08
Plaćenik iz Bjelorusije je rekao da je dobio 1.900 funti mjesečno za pomoć Gadafijevim snagama u borbi protiv pobunjenika i rekao je da je 'nekoliko stotina njegovih sunarodnjaka koji rade istu stvar', piše The Telegraph

11.04
Kontaktna skupina sastat će se s Katarom oko Libije 15. travnja.

10.52
Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se s talijanskim kolegom Francom Frattinijem u Washingtonu i s njime razgovarala o tome kako saveznička koalicija može 'učiniti više da libijska oporba ostvari vrlo brzi napredak'.

10.41
CIA proširuje svoje operacije na tlu Libije, a smanjuje svoju ulogu u protuzračnoj obrani.

10.19
'Gadafi nema budućnosti. Nijedan od ministara nije uz njegov režim. Ja ću pomoći oporbi kako god mogu', rako je odbjegli libijski ministar energetike, koji je svoje privremeno utočište našao na Malti.Optužio je Gadafija za masakr u kojem je moglo poginuti i do 20.000 ljudi.

9.39
U Bengaziju ima sve više Gadafijevih špijuna. 'Postoje ljudi koji se oblače kao revolucionari i ponašaju kao revolucionari, ali oni nisu s nama. Oni rade za Gadafija. Idu na teren s nama i onda ispaljuju rakete u zrak kako bi odali našu lokaciju', rekao je Khaled al-Sayeh, član vojnog vijeća pobunjenika.

9.05 Curt Weldon
, bivši republikanski kongresmen je stigao u Libiji na sastanak s Gadafijem i zamolio ga da odstupi s vlasti. Curt Weldon kaže da je u privatnom posjetu, uz znanje Bijele kuće, piše CNN.

9.03
Bivši libijski ministar energetike, Fathi Omar bin Shatwan, pobjegao je na Maltu iz Misrate prošlog petka na malom ribarskom brodu, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova Malte.

9.00
Gadafi se izravno žalio Baracku Obami u pismu tražeći od njega da zaustavi NATO-ovu kampanju u Libiji.Pismo je i javno objavljeno:

'Našem sinu, Ekselenciji,

predsjedniku Baracku Obami,

Povrijeđeni smo više moralno nego fizički zbog onoga što ste učinili; povrijedili ste nas i djelima i riječima. Unatoč svemu, uvijek ćete ostati naš sin bez obzira što se dogodilo.

I dalje ćemo se moliti da ostanete predsjednik SAD-a. Nadamo se da ćete pobijediti na novim izborima. Vi ste čovjek koji ima dovoljno hrabrosti da poništi krivu i pogrešnu akciju. Siguran sam da ste u mogućnosti snositi odgovornost za to.

Imate dovoljno dokaza na raspolaganju, imajući na umu i to da ste predsjednik najveće sile na svijetu danas i da NATO vodi nepravedan rat protiv malog naroda u zemlji u razvoju.

Ova zemlja je već podvrgnuta embargu i sankcijama, a osim toga, ona je također pretrpjela izravnu vojnu oružanu agresiju za vrijeme Reagana.

Ta zemlja je Libija. Dakle, u službi mira u svijetu... prijateljstva između naših naroda... i zbog ekonomske i sigurnosne suradnje u borbi protiv terorizma, vi ste u poziciji da maknete NATO iz Libije zauvijek.

Kao što i sami znate, demokracija i izgradnja civilnog društva ne može se postići pomoću projektila i zrakoplova, ili uz potporu naoružanih članova Al Kaide u Bengaziju.

Vi ste sami rekli u više navrata, jednom i na Općoj skupštini UN-a, čemu sam i osobno bio svjedok, da Amerika nije odgovorna za sigurnost ostalih naroda. Da Amerika samo pomaže. To je prava logika.

Naš dragi sine, Ekscelencijo, Baracku Husseine Abu Oumama, vaše intervencija je potrebna da se NATO povuče konačno iz libijske situacije. Libiju treba prepustiti Libijcima unutar okvira Afričke unije. Problem je sljedeći:

1. Politička i vojna intervencija NATO-a

2. Teror koji provode naoružani članovi Al Kaidine bande u nekim gradovima, i silom ne dopuštaju ljudima da se vrate svojim normalnim životima te da nastave ostvarivati svoju moć naroda kao i obično.

Moamer Gadafi,

vođa revolucije'


8.27
Arapske države su pozvane da treniraju i vode libijske pobunjenike, s bivšim britanskim vojnicima u glavnoj ulozi.

8.20
Libijski kriza potaknula je sumnju u savezničku obranu, što bi moglo prisiliti ministre da srežu troškove, rekao je viši vojni savjetnik Velike Britanije.

8.16 Direktor FBI-a Robert Mueller upozorio je SAD da bi libijski agenti mogli pripremiti odmazdu na američkom tlu.

8.00 sati Britanski ratni zrakoplovi bombardirali su glavna libijska naftna polja sinoć, ubili tri civila i ranili stražara i nekoliko drugih radnika, tvrdi zamjenik ministra vanjskih poslova Libije Khaled Kaim. Nije ponudio nikakav dokaz za svoje tvrdnje.

Gadafijevo topništvo u utorak i u srijedu gađalo je naftna polja u Misli i u Vahi, rekao je novinarima glasnogovornik Hafiz Goga u pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

'Iz ovih naftnih polja crpi se nafta za Tobruk', rekao je Goga. 'Vađenje nafte danas je obustavljeno.'

S nalazišta u istočnoj Libiji koja su zauzeli pobunjenici do utorka se vadilo 100.000 barela nafte na dan. Šteta zbog novog napada još se procjenjuje.

Televizija Al Arabija izvijestila je da je u srijedu iz luke Tobruk isplovio naftni tanker s prvom isporukom nafte koju je prodala pobunjenička administracija koja kontrolira istok zemlje. Kupac nafte nije poznat.

Snage odane Moameru Gadafiju granatirale su u srijedu Misratu, pri čemu je poginula jedna osoba, rekli su pobunjenici, pozivajući na jače djelovanje NATO-a dok su u gradu odjekivale snažne eksplozije.

Uloga Velike Britanije u Libiji