proiranska milicija

Tri američka vojnika ranjena u raketnom napadu u Iraku

14.03.2020 u 19:11

Bionic
Reading

Tri američka vojnika ranjena su u raketnom napadu u Iraku na istu bazu koju je pogodila u srijedu proiranska molicija i ubila dva američka i jednog britanskog vojnika, rekao je američki dužnosnik Reutersu u subotu. Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, nije rekao koja je težina ozljeda niti je iznio nagađanja o mogućem američkom odgovoru.

Raketni napad izvršen je manje od dva dana nakon što su Sjedinjene Države odgovorile zračnim udarima na postrojenja u Iraku koje Pentagon povezuje s proiranskom milicijom Kataib Hezbollah, koju optužuje za napad u srijedu.

Irak je prosvjedovao protiv američkih zračnih udara i rekao je da su među poginulima pripadnici njegovih snaga sigurnosti.

Pentagon je u četvrtak potvrdio da su Sjedinjene Države gađale pet ciljeva proiranske milicije u Iraku, dan nakon napada u kojem su poginula dva američka vojnika.

Pogođena su skladišta oružja šijitske milicije Kataib Hezbollah diljem Iraka, priopćio je Pentagon dodajući kako su "napadi bili proporcionalni" i uništeno je oružje kojim su gađani Amerikanci i njihovi saveznici. 

U srijedu je 18 raketa 'kaćuša' pogodilo bazu Tadži pored iračkoga glavnoga grada Bagdada, gdje su smještene koalicijske snage, te ubile trojicu njihovih pripadnika.