teški problem

U Iran poslana prva medicinska ekipa i pomoć WHO-a zbog epidemije koronavirusa

02.03.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je u ponedjeljak prvu ekipu liječnika i nekoliko tona lijekova u Iran, teško pogođen epidemijom novog koronavirusa. U ponedjeljak je Teheran objavio nove podatke o 66 mrtvih od virusa i oko 1500 slučajeva zaraze, što je najveći broj oboljelih nakon Kine.

Pomoć i ekipa WHO-a doputovat će vojnim zrakoplovom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je Robert Blanchard iz ureda WHO-a u Dubaiju na konferenciji za novinare u međunarodnoj zračnoj luci Al-Maktoum. Tim letom će se uputiti 7,5 tona medicinske opreme i zaliha za prevenciju i kontrolu zaraze i za podršku medicinskom osoblju u Iranu, precizirao je.

Poslani su i testovi, kirurške rukavice i maske. "Potražnja daleko nadmašuje zalihe i imamo problema s nabavom dodatne opreme", upozorio je Blanchard. U medicinskoj ekipi se nalazi 6 liječnika, epidemiologa i laboratorijskih stručnjaka, dodao je, rekavši da se radi o prvoj ekipi WHO-a poslanoj u Iran nakon izbijanja bolesti u zemlji.

Jedan dužnosnik WHO-a je rekao da je dobivanje dozvole za ulazak u zemlju bio pravi izazov. Emirati su na raspolaganje stavili svoj vojni zrakoplov bez obzira na napete odnose s Iranom. Emirati su saveznik Saudijske Arabije, regionalnim protivnikom Irana.

Iran je pak odgovorio negativno na ponudu Sjedinjenih Države za pomoć. "Nemamo povjerenja u namjere Amerikanaca i ne računamo na tu pomoć", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je izrazio spremnost da Washington pomogne Iranu. "Ako možemo pomoći Iranu po tom pitanju, spremni smo to učiniti", rekao je Trump. "Jedino što trebaju napraviti je to zatražiti".