BRUŠENJE CIJENA

Trgovci i banke u Vladi: Konzum od petka ide sa sniženjem cijena, banke dižu kamate na štednju

13.09.2023 u 08:48

Bionic
Reading

Dok se čeka četvrtak kada bi Vlada trebala službeno predstaviti novi paket mjera, premijer Andrej Plenković u Banske je dvore pozvao na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca i banaka

Kako javlja HRT, završio je sastanak predstavnika trgovačkih lanaca s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. Na sastanku s trgovcima bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

'Imali smo konstruktivan razgovor s Vladom, koja će sutra izaći s novim mjerama. Kao Fortenova i Konzum, s našim proizvodnim kompanijama, dali smo obećanje da ćemo odraditi sve što je u našem interesu da pomognemo u smanjenju inflacije u RH. U Konzumu već od ovoga petka krećemo s akcijama na oko 360 proizvoda, plus još tisuću na kojima ćemo ići s manjim cijenama', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, istaknuvši da je cilj i njima i kompaniji da inflacija u RH bude manja jer, kako je rekao, 'to je bolje i za kupce i naše zaposlenike'.

  • +14
Plenković primio predstavnike trgovačkih lanaca Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sastanka s trgovcima, u Banske dvore stigli su i bankari.

'Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Razgovarali smo o vrlo konkretnim temama. Razumijemo poruke Vlade i napore Vlade. Banke jesu i bit će dio rješenja i naše reakcije na poruke Vlade neće izostati. Konkretno, s obzirom da je Vlada aktivno radila na razvoju tržišta kapitala izdavanjem narodne obveznice i trezorskih zapisa, to je poticaj banakama da idu na dizanje kamatnih stopa na štedne depozite. To je jedna od akcija koje se očekuju u skorijem roku. Kamatne stope na depozite oročene i kamatne stope na kredite kretale su se u korelaciji. Hrvatske banke imaju među najnižim kamatne stope na kredite u Europi', poručila je Tamara Perko iz HUB-a.

Upitana hoće li dizanje kamatnih stopa na depozite sa sobom donijeti i dizanje kamata na kredite poduzećima i građanima, kazala je: 'Kamate na kredite poduzećima neće se dizati do druge polovice 2024. Sada kreće dizanje kamata na depozite, a na kredite tek u drugoj polovici 2024. i vrlo slabim intenzitetom'.

  • +9
Andrej Plenković primio predstavnike banaka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Neke banke su već krenule s podizanjem kamatnih stopa na depozite, neke će vrlo skoro', dodala je Perko.

Hrvatska obrtnička komora pozdravila je mjere Vlade za obrtnike ali i za najugroženiji dio stanovništva, izjavio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil nakon sastanka.

'Novcima koje će dobiti naši sugrađani, indirektno će se pomoći i obrtništvu. Kazao je kako se od obrtnika 'ništa nije tražilo' te naglasio da se obrtnici nalaze u dvostrukoj ulozi jer su "kod formiranja cijena ovisni o velikima, tako da o cijenama nekad ni sami ne odlučuju', rekao je Kratohvil. Dodao je da se u okviru novog paketa mjera za obrtnike nastavljaju.

Mi ovde govorimo samo o 5. paketu mjera koji ima antiinflacijske efekte. S njim smo zadovoljni - pošto će za građane cijena plina i struje ostaje ista, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović. Za mjere vezano za smanjivanje cijene hrane kazala je kako "ima nekih poteza i dogovora koje pozdravlja".

Izvijestila je da će biti isplaćen i dodatak na mirovine koje iznose do 700 eura (u četiri kategorije do 60 eura) dok će umirovljenici čija mirovina iznosi do 300 eura dobiti 160 eura. Također je kazala kako je na sastanku ispravljena nepravda koja je bila "vidljiva samo birokratima iz Vlade". - Svi oni koji imaju toliko nisku mirovinu da su otišli raditi i ukupni im prihodi iznose manje od 700 eura - dobit će jednokratnu naknadu. To smo uspjeli, kazala je.

  • +3
Plenković i socijalni partneri Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL