ispunio uvjete

Trebao otići 2022., a još je u sustavu: Zašto još nije umirovljen admiral Hranj?

15.04.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj, kojem je mandat istekao 29. veljače, a još krajem 2022. stekao je zakonske uvjete za mirovinu, još uvijek nije umirovljen

Činjenicu da Hranj još uvijek nije umirovljen usput je otkrio ministar obrane Ivan Anušić u intervjuu tjedna TNT-a na N1, pa smo tragom toga upitali MORH koji je razlog za to. Naime admiral Hranj još je 2022. trebao biti umirovljen jer po Zakonu o službi u Oružanim snagama RH časnik u činu generala/admirala mora ići u mirovinu u godini u kojoj navršava 60 godina. No prilikom Hranjeva imenovanja na dužnost načelnika 2020. predsjednik RH Zoran Milanović i tadašnji ministar obrane Damir Krstičević dogovorili su se da će on, odlukom ministra, ostati u službi do isteka mandata na čelu Glavnog stožera, što je mogućnost koja je također predviđena u zakonu i u njoj nema ništa sporno.

Dogovor predsjednika i svog prethodnika u MORH-u nije želio poštovati Krstičevićev nasljednik Mario Banožić te je krajem 2022. prijetio da će umiroviti Hranja, što je zaoštrilo ionako izuzetno loše odnose na relaciji Milanović - Banožić. Tada je Hrvatska vojska bila u situaciji da se ne zna hoće li krajem te godine imati načelnika Glavnog stožera, najvišeg zapovjednika u vojnom sustavu, ili ne. No tadašnji ministar obrane na kraju je ipak popustio i Hranj je odradio mandat do kraja, odnosno do 29. veljače 2024. Moglo se očekivati da će odmah po isteku mandata biti umirovljen, s obzirom na to da je, kako smo već napisali, još 2022. stekao uvjete za mirovinu.

  • +16
Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Admiral Robert Hranj je Odlukom Predsjednika RH Zorana Milanovića razriješen dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s danom 29. veljače 2024. Rješenjem Personalne uprave GS OSRH stavljen je u status raspolaganja s 1. ožujka 2024. na rok od tri mjeseca, u skladu s člankom 64. stavak 1. podstavak 1. Zakona o službi u OSRH, koji propisuje da se djelatna vojna osoba stavlja na raspolaganje po isteku roka na koji je imenovana, raspoređena, upućena ili ako je razriješena dužnosti - na rok od 3 mjeseca.

Admiral Hranj zadržan je u službi u skladu s člankom 205. stavak 5. Zakona o službi u OSRH koji propisuje da djelatnu vojnu osobu zbog posebno opravdanih razloga ministar obrane može zadržati u službi do dvije godine iako su ispunjeni uvjeti iz stavka 1. točka 9. ovog članka (prestanak službe po sili zakona).

Imenovanom djelatna vojna služba prestaje istekom raspolaganja u skladu s člankom 205. stavak 1. podstavak 19. Zakona o službi u OSRH koji propisuje da djelatnoj vojnoj osobi služba prestaje po sili zakona istekom roka raspolaganja iz članka 64. Zakona na temelju rješenja ministra obrane o prestanku službe zbog potreba službe u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, prvog dana nakon isteka raspolaganja, odnosno najkasnije 1. lipnja 2024. godine', odgovorili su iz MORH-a.

  • +26
Hrvatska vojska Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Kad se prevede birokratski rječnik, Hranj nije umirovljen zato što je ostao na raspolaganju, što maksimalno može trajati tri mjeseca, odnosno do 1. lipnja, nakon čega će biti umirovljen. Kako neslužbeno doznajemo, on je sam zatražio da ga se stavi na raspolaganje, a razlog je vjerojatno taj da se nada nekoj daljnjoj karijeri, moguće u državnoj diplomaciji ili možda kao savjetnik u nekoj državnoj ili privatnoj tvrtki iz vojnog sektora, pa je to lakše ostvariti ako ne bude umirovljen prije toga.

Ne bi to bilo prvi put da neki načelnik Glavnog stožera nastavi karijeru negdje drugdje. Tako je još prvi načelnik Anton Tus nakon umirovljenja bio imenovan za prvog hrvatskog veleposlanika pri NATO-u, Petar Stipetić nedugo nakon umirovljenja imenovan je savjetnikom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, a njegov nasljednik Josip Lucić nakon umirovljenja postao je savjetnik u tvrtki Đuro Đaković. Drago Lovrić je poslije vojne karijere otišao u diplomaciju, pa je tako već sedmu godinu veleposlanik u Katru, doduše ne zbog vlastite želje da produži četverogodišnji mandat, nego zato što se predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ne mogu dogovoriti oko podjele mjesta u diplomaciji.

Zadnji načelnik Glavnog stožera prije Hranja, general zbora Mirko Šundov, nakon prestanka vojne karijere postao je savjetnikom uprave u DOK-ING-u, privatnoj tvrtki koja, među ostalim, proizvodi specijalna vozila za razminiranje. Ako se Hranj nada nekoj diplomatskoj fotelji, trebao bi imati u vidu to da će se Milanović i Plenković teško oko toga dogovoriti do 1. lipnja, kad to nisu u stanju već godinama.