KUĆA LJUDSKIH PRAVA O PRESUDI

'Treba promijeniti nečasnu deklaraciju o nesudjelovanju RH u ratu u BiH'

Bionic
Reading

O svim zločinima se znalo u vrijeme njihova počinjenja, ali su zatvarane oči pred njima, kazala je Vesna Teršelič iz centra Documenta u reakciji na hašku presudu u predmetu Prlić i ostali

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz Documente složni su da haška presuda u predmetu Prlić i ostali nije presuda državi, nego pojedincima udruženim u zločinački pothvat čiji je cilj bio etničko čišćenje i podjela Bosne, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Vesna Teršelič rekla je kako prvostupanjska presuda šestorici čelnika 'Herceg-Bosne' govori o zločinima nad muslimanima, o etničkom čišćenju u Mostaru, zlostavljanju logoraša, rušenju džamija, silovanjima i o tragičnoj podvojenosti tadašnje hrvatske politike gdje su na jednoj strani bili Tuđman, Šušak i prvostupanjski osuđena šestorica, složni u prekrajanju Bosne, a s druge strane hrvatski Sabor koji je podržavao cjelovitost BiH.

'O svim zločinima se znalo u vrijeme njihova počinjenja, ali su zatvarane oči pred njima i etničkim čišćenjem. Vlada RH mora zauzeti stav, ne odnositi se prema pitanju kao da je to bila neka druga vlada. Stjepan Mesić je napravio važan korak u distanciranju prema politici koja se vodila prema BiH', rekla je Teršelič.

Zoran Pusić naglasio je kako se presude Haškog suda odnose na pojedince, a ne na države, što stoji i u Statutu suda.

'Dosadašnja praksa u razlikama između prvostupanjskih i drugostupanjskih presuda Haškoga suda ostavlja gorak trag i treba pričekati žalbeni postupak da vidimo što će biti. Hrvatska je slala svoje trupe u BiH i mi smo još u to vrijeme uputili otvoreno pismo Tuđmanu putem medija, jer smo saznali da su velike trupe na području BiH', rekao je Pusić.

On je pokazao popis ljudi koji su bili u vrijeme rata, kao vojnici, u zatvoru, jer su odbili sudjelovati u ratu u BiH.

'Mi smo protiv toga govorili. Nečasnu deklaraciju o tome da Hrvatska nije sudjelovala u ratu u BiH, a koju je donio hrvatski Sabor, kritizirali smo jer se istina ne može bazirati na deklaracijama, nego na činjenicama', zaključio je Pusić.