rasprava u otvorenom

Treba li Hrvatska sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika? Ovo su dva zvučna, ali oprečna argumenta

30.11.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Treba li Hrvatska sudjelovati u misiji Europske unije za pomoć Ukrajini? Trebaju li naši instruktori uvježbavati ukrajinske vojnike? Tko, prema Ustavu, o tome odlučuje? Hoće li dvotrećinska većina saborskih zastupnika poduprijeti tu odluku? Argumenti u emisiji Otvoreno kretali su se od toga da upravo Hrvatska može najviše pomoći Ukrajincima, do toga da bismo zbog mogućeg incidenta ili napada u Hrvatskoj mogli ostati bez turističke sezone

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP), rekao je u Otvorenom HRT-a kako će oni biti na pravoj strani Ustava i povijesti.

'Prava strana povijesti je da se podrži Ukrajina u borbi protiv Rusije, a prava strana Ustava da se primjeni članak 7 i 8', rekao je.

Nikola Mažar, saborski zastupnik (HDZ), rekao je kako je bitno reći da je ovo vojna misija koju je donijelo Vijeće EU-a.

'Ovo nije obuka ili vježba da se pozivamo na stavak 9 članka 7. Ovo je vojna misija EU pomoći Ukrajini u trajanju od dvije godine', istaknuo je. Dodao je kako RH s obzirom na krvavu agresiju od prije 30 godina najviše može pomoći svojim iskustvom ukrajinskom narodu. Na pitanje voditelja Mislava Togonala, zašto u tome ne sudjeluju sve zemlje članice, rekao je kako je odluka tek donesena, te da sada svaka zemlja provodi pravne korake koji su potrebni, te da će se tek vidjeti koliko će zemalja biti uključeno. Na to je Bauk rekao kako će one koje neće biti uključeni HDZ proglasiti rusofilima.

  • +24
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik (Domovinski pokret) smatra kako je premijer Andrej Plenković trebao pozvati predsjednike stranaka te s njima dogovoriti.

'Od stotinu problema koje RH ima oni stavljaju da je ovo pitanje svih pitanja i tema br. 1 u RH. Vidimo da hrvatskim ljudima ovo nije ni 101. pitanje koje ih tišti, a oni bježe od pravih problema. Ovo je spin', istaknuo je, te dodao: 'Postajete legitimna meta ako puštate vojsku koja je u oružanom sukobu, u svoju državu'.

'Danas sam ministra Banožića pitao jel' se zna, nakon toliko mjeseci, odakle je doletio onaj dron. To smo već zaboravili, a i ministar i predsjednik Vlade su se tamo naslikavali. Ništa, zataškalo se, šuti se o tome. Što ako u petom, šestom mjesecu doleti auto-bomba u bilo koji turistički grad, mi ostajemo bez sezone. Postoji li procjena SOA-e. Vidimo da se Andrej Plenković jako preplašio nakon onog malog što je napravio ono zlo prije dvije godine. Ogradio je barikadama Markov trg. SOA kaže da nije bilo organiziranog terorizma, da je to bio "vuk samotnjak", ali Plenković u to ne vjeruje. Mene zanima procjena SOA-e, ako dođu ukrajinski vojnici, kakva je sigurnosna situacija u RH', upitao je Mlinarić.

Otvoreno o Ukrajini Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS), istaknuo je da je Stier danas imao zanimljiv, konstruktivan i sadržajan govor.

'Rekao je da imamo dva segmenta cijele ove priče: moralni - sjetimo se Hrvatske prije 30 godina, Ukrajina nas je priznala i drugi segment geopolitički. Zamislimo da ruski koncept svijeta pobijedi. Kakav će to biti vjetar u leđa srpskom svijetu. Je li Hrvatskoj u interesu da ostane po strani. Mislim da bi trebali biti na strani naših saveznika', rekao je.

Bauk je istaknuo kako je stvar postavljena dosta krivo.

'Predsjednik Volodimir Zelenski od NATO-a tražio je da se zatvori zračni prostor iznad Ukrajine, NATO je to odbio, ne zato šo ne želi pomoći Ukrajini nego zato što smatra da to nisu njihovi interesi, da su njihovi interesi veći nego interesi Ukrajine, ili da budemo precizni, nisu htjeli zaratiti s Rusijom. NATO je rekao da će jednog dana Ukrajinu primiti u svoje članstvo. Svi koji su na strani Ukrajine pomažu onako kako misle da trebaju, ali vodeći računa o svojim interesima, tako bi trebala i Hrvatska', rekao je.