TEŠKO DOHVATLJIV BROJ

Još jedan oporbeni zastupnik najavio da će podržati obuku ukrajinskih vojnika, uz snažnu poruku

30.11.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Još jedan oporbeni zastupnik, Socijaldemokrat Erik Fabijanić, najavio je u srijedu navečer da će glasovati za predloženu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. „Da ne bi bilo dvojbi, glasovat ću 'za'“, rekao je Fabijanić i vladajućima poručio kako bi se zbog načina na koji oni obrazlažu zašto treba glasovati za odluku, najradije predomislio

Ako ću glasovati 'za' neću ni radi Plenkovića, ni Milanovića, nego za Ukrajinu, naglasio je.

Fabijanić je u raspravi o spomenutoj odluci istaknuo kako je pregledao materijale koji se tiču drugih misija i da je procedura za njih bila potpuno ista, da su se isti način ponašale i ostale vlade i da on tu ne vidi ništa sporno.

Vladajućima je poručio i kako se s retorikom koja se čula u raspravi ne gradi dvotrećinska većina.

Svi se moramo odgovorno ponašati, nikoga ne šaljemo u inozemstvo, rekao je kolegama i podsjetio ih da je Sabor donio i odluku da šalje vojnike u Afganistan. Tamo nam je jedan čovjek poginuo, naše su ruke krvave, kazao im je.

Ostojić: Ne razumijem da je netko za Rezoluciju, ne i za misiju

Rajko Ostojić (Socijaldemokrati), koji je već ranije najavio da će glasovati za Vladinu odluku, kolegama iz oporbe poručuje kako ne razumije njihov stav da su za Rezoluciju o Ukrajini, ne i za misiju.

„Ili si protiv zločinačkog Putinovog režima ili si za, ili si trudna ili nisi, (…) tako i ovdje ako si za Rezoluciju, ne možeš biti protiv misije, ja to ne razumijem“, kazao je.

I on tumači kako pitanje obuke ukrajinskih vojnika, nije pitanje „HDZ, ne HDZ“, nego pitanje spremnosti da se preuzme odgovornost.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Kad si glasovao za Rezoluciju, glasuj za misiju, ne glasuješ ni za Plenkovića, ni za HDZ. Ovo je nešto iznad toga, poručio je Ostojić.

Ministar obrane Mario Banožić zastupnike je pozvao da glasuju za odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM.

Kod glasovanja ostavite po strani dnevno-politička prepucavanja i glasujte za prijedlog koji je vrijednosno ispravan, sukladan pravu i konzistentan sa svime što je Hrvatska do sada činila, rekao je ministar.

Da bi Sabor potvrdio odluku koju je predložila Vlada, potrebna je dvotrećinska većina, 101 glas, koji se, nakon današnje rasprave, čini teško dohvatljiv.