VESNA PUSIĆ

'Treba izići iz EU-a ako bismo željeli smanjiti prava manjina'

16.12.2013 u 18:59

Bionic
Reading

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU-u obvezala da će štititi prava nacionalnih manjina i slijedom toga kada bismo ih željeli reducirati morali bismo izići iz EU-a, a potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici trebalo bi temeljito prekontrolirati, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Mi smo se potpisivanjem pristupnog ugovora, koji je međunarodni ugovor, obvezali da ćemo produbljivati realizaciju zakona o pravima nacionalnih manjina i mogli bi zapravo reći da bi bilo potrebno izići iz EU-a kada bismo željeli reducirati prava manjina', rekla je Vesna Pusić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

'Osim toga, mislim da bi bilo jako dobro jedanput prekontrolirati potpise koji su prikupljeni, bez ikakvih drugih komentara, mislim da u ovom slučaju treba vrlo detaljno prekontrolirati potpise i kvalitetu prikupljene podrške u ovom slučaju', rekla je Pusić komentirajući predaju potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici u Hrvatskoj.

Ona je dodala da su pri kraju ustavne promjene koje će ispraviti nedostatak da u vezi s tim pitanjem nije bilo popisa tema o kojima se ne može raspisivati referendum. 'To se s ovim ustavnim promjenama korigira', rekla je. Pusić je rekla da je sada na polovici mandata Kukuriku koalicije potreban službeni sastanak predsjednika četiriju stranaka koje čine tu koaliciju kako bi napravili rezime onoga što je učinjeno u protekle dvije godine i definiralo ono što treba učiniti u sljedeće dvije godine.

'Za razliku od atmosfere koja se sada stvara, moje je mišljenje da su bez obzira na poteškoće imamo velike mogućnosti pred nama. U prvom redu tu je riječ da je Hrvatska nova bitna točka na energetskoj karti Europe. Ako nam taj projekt uspije, što je vrlo realno, mi bismo od proljeća mogli pojeftiniti plin ne samo za kućanstva nego i za industriju, što će unijeti novu dimenziju u hrvatsko gospodarstvo, s obzirom da smo uspješno počeli pojednostavljivati uvjete investiranja u Hrvatsku. Trebamo u sljedećih pola godine razviti niz stvari kako bi se onda do konca mandata pokazali opipljivi rezultati. Stoga, mislim da bi bilo dobro da predsjednici četiriju stranaka sjednu kako bismo napravili sažetak dosad napravljenog i definirali nekoliko stvari koje još treba napraviti', rekla je.