LALOVAC O HZZO-U

'Tražio sam time-out, znate da volim brojke i želim vidjeti analize'

13.05.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Nakon ministra zdravlja Rajka Ostojića odgađanje izdvajanja HZZO-a iz državne riznice potvrdio je budući ministar financija Boris Lalovac, koji je otkrio da je upravo on zatražio time-out

'Analize su napravljene, mislim da su na dobrom putu, brojke su dobre, ali ja sam tražio, budući da se moram ekipirati u tom dijelu, na mjesec, dva time-out, ali je program nastavljen kako je bilo dogovoreno. Dakle ako neće biti 1. srpnja, definirat će se vrlo jasno rokovi i tko će biti sudionici. Dajte mi koji dan da formiram novi tim ljudi koji će na tome raditi i da imam pod punom kontrolom cjelokupni proces izdvajanja', kazao je Lalovac novinarima nakon saslušanja na saborskom Odboru za financije.

Na novinarsku opasku da se već čuju kritike da izdvajanje neće donijeti uštede, Lalovac je rekao da i njega zanima hoće li ih biti.

'To i želim vidjeti, da li se radi o strukturnoj promjeni ili se samo radi o upravljačkoj promjeni. Budući da je HZZO 10 godina bio dio državne riznice, želim vidjeti detaljne analize. Znate da volim brojke i odluke će se donositi isključivo na temelju analiza', rekao je Lalovac.

Odgodu izdvajanja ranije je potvrdio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, rekavši da je 1. srpnja prerani rok za financijsko osamostaljivanje HZZO-a. Prije izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, ističe Ostojić, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade.


Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga žestoko je reagirao na tvrdnje da je MMF zabranio HZZO-u izlazak iz državne riznice, nazvavši to 'neistinitim i neodgovornim konstrukcijama'.

Reagirajući na tekst Jutarnjeg lista, Varga je u priopćenju poručio da uvođenje reda u hrvatski zdravstveni sustav zagovaraju svi domaći i strani relevantni stručnjaci i institucije, uključujući i MMF, a sada se javljaju 'glasovi koji opstruiraju procese koji imaju za cilj transparentnost i uvođenje reda'.

Pokušaj uvođenja reda u naš zdravstveni sustav pokušavaju spriječiti pojedinci i interesne skupine kojima odgovara 'lov u mutnom', optužuje Varga i poručuje da članovima Vlade i njemu osobno to daje još više motiva da sustav učini transparentnijim, racionalnijim i učinkovitijim, jer 'ovo što sad imamo je hibrid kakav ne poznaje nijedna uređena zemlja s kojima se volimo uspoređivati'.

MMF je utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup, upozorava Varga, pa nam je u zadnjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje tog problema – kroz novo povećanje nameta građanima ili smanjenje troškova sustava kroz povećanje efikasnosti zdravstvenih usluga.

'Mi u HZZO-u smo protiv novih neopravdanih nameta za građane. Umjesto toga želimo konačno uvesti reda i povećati efikasnost cijelog sustava', poručuje Varga.

Inzistiranje na održavanju neodrživog stanja može rezultirati samo novim nametima, upozorava Varga i ističe da će, dokle god on bude ravnatelj HZZO-a, ustrajati na uvođenju reda i podizanju kvalitete sustava za sve, što uključuje i pacijente i zdravstvene radnike.

'Svi mi zaslužujemo bolju skrb, a izlazak iz riznice je osnova na kojoj to treba graditi. Projekt izlaska iz riznice u HZZO-u smo dobro promislili i pripremili. U tome imam nedvosmislenu podršku Vlade i premijera Zorana Milanovića', poručuje ravnatelj HZZO-a.