MINISTAR JOVANOVIĆ

'Tražimo rješenje za maturante u slučaju štrajka!'

03.06.2013 u 22:46

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra da većina učenika, roditelja i nastavnika od sindikata i Vlade očekuje dogovor u interesu učenika, a iz Ministarstva ističu da 'nastoje pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice'.

Sindikati su štrajk najavili za srijedu, 5. lipnja. No, ministar je izrazi nadu da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti dogovorom.

Komentirajući najavu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske da će zbog štrajka zatražiti odgodu državne mature, ministar Jovanović je rekao kako je anketa koju je Ministarstvo danas provelo u školama, pokazala potrebu da se postigne dogovor koji će biti prvenstveno u interesu učenika. Ministarstvo istodobno nastoji pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice, istaknuo je Jovanović.

Jutros je propao posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom, nakon čega su ti sindikati najavili da od srijede 5. lipnja kreću u štrajk.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zbog toga je zatražio odgodu mature te poručio Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražio da Centar odgodi sve poslove oko mature do završetka štrajka.

Popodne je održan sastanak svih sindikata državnih i javnih službi i Vlade, no nije potpisan sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama te je za sutra ujutro najavljen novi sastanak.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, kojim se točno definira vrijeme kada će se povećati plaće. Vlada predlaže da to bude u trenutku kada se ukupni bruto domaći proizvod vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza, jer to osigurava da ima sredstava za isplatu povećanja plaća od 3 posto i osigurava da se taj sporazum može ostvariti.

Ministar Jovanović smatra da je Vladin prijedlog dobra osnova za daljnje pregovore i nada se da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti dogovorom.