BRITANSKI LIJEČNICI

'Tražimo 20 posto veći porez na sokove!'

18.02.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Ukupno 220 tisuća britanskih liječnika traži povećanje cijena slatkih bezalkoholnih napitaka za 20 posto, manje restorana brze hrane u blizini škola i fakulteta te zabranu nezdrave hrane u bolnicama kako bi se spriječio spiralni rast pretilosti u zemlji koja postaje nerješiva, pišu The Guardian

Kraljevska liječnička akademija poziva na akciju ministre, lokalna vijeća i prehrambene tvrtke, kao i na promjene u roditeljskom ponašanju, kako bi se prekinuo ciklus u kojem 'generacija nakon generacije postaje žrtva pretilosti i bolesti i smrti povezanih s tim problemom', piše The Guardian.

U izvješću Akademija navodi kako su liječnici 'ujedinjeni u viđenju epidemije pretilosti kao uzroka najveće krize javnog zdravstva u Velikoj Britaniji. Posljedice pretilosti su dijabetes, bolesti srca i rak, a ljudi nepotrebno umiru od bolesti koje se mogu izbjeći'.

Jedna od četiri odrasle osobe u Engleskoj je pretila, a predviđa se da će brojke rasti te da će se popeti na 60 posto muškaraca, 50 posto žena i 25 posto djece do 2050.godine.

Nakon dugo godina istraživanja Akademija je predstavila akcijski plan u 10 točaka - uključujući zdravstvene profesionalce koji bi rutinski ispitivali pretile pacijente o njihovom načinu života i pružali pomoć novopečenim roditeljima s prehrambenim navikama novorođenčadi – kako bi britanskoj naciji maknuli status 'najdeblje u Europi', piše The Guardian.

Izvješće ističe kako 'društvo kao cjelina treba poduzeti sve kako bi se spriječilo da kriza pretilosti postane nerješiva'.

Akademija ulaže znatne napore protiv pretilosti. Daje 10 preporuka kako bi se stalo na kraj onome što oni nazivaju 'pretila okolina':

• Eksperimentalno podići porez na slatka bezalkoholna pića za 20 posto najmanje godinu dana. Potencijalnih milijardu funti poreznih prinosa godišnje moglo bi pomoći financiranju programa protiv povećanja težine.

• Lokalni odbori trebaju ograničiti restorane s brzom hranom koji rade u blizini škola, fakulteta, zabavnih centara i drugih mjesta gdje se djeca okupljaju, kako bi se stalo na kraj 'paradoksu' u kojem škole pokušavaju učenicima uvesti zdrave objede, dok su istovremeno njihovi napori ugroženi od strane restorana brze hrane koji posluje odmah ispred njihovih vrata.

• Državni zavod za zdravstvo (NHS) trebao bi rutinski razgovarati s pretilim pacijentima o njihovim prehrambenim navikama i tjelovježbi i ponuditi im pomoć, pod politikom da se 'svaki kontakt računa'.

• NHS mora potrošiti najmanje 300 milijuna funti tijekom iduće tri godine kako riješio ozbiljan nedostatak kvalificiranog osoblja koje će pacijentima s problemom prekomjerne težine pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

• Treba povećati broj operacija osoba koje imaju prekomjernu težinu, sa sadašnjih oko 8.000 operacija godišnje, kako bi se pomoglo onima koji su u smrtnoj opasnosti.

• Bolnice trebaju usvojiti iste prehrambene standarde za pacijente i osoblje kakvi se već primjenjuju u državnim školama u Engleskoj i zabraniti restorane brze hrane i automate u kojima se prodaju nezdravi proizvodi u bolničkim prostorijama.

• Zdravstveno osoblje treba savjetovati novopečene roditelje kako ispravno hraniti svoju djecu, kako bi izbjegli da se naviknu na slatku ili masnu hranu od ranog djetinjstva.

• Sve škole moraju služiti zdravu hranu u svojim kantinama, uključujući i akademije.

Poznati kuhar i borac protiv pretilosti Jamie Oliver je pozdravio izvješće kao 'znak upozorenja da je medicinska struka duboko zabrinuta zbog pretilosti'.

'Moramo provesti akciju kako bismo educirali djecu i obitelji o tome kako odabrati pravu hranu da bi imali najbolje životne šanse', dodao je Oliver.

Gavin Partington, generalni direktor britanske Udruge proizvođača bezalkoholnih pića, rekao je sljedeće: 'Priznajemo da je pretilost glavni javni zdravstveni prioritet, ali odbacujemo ideju da treba povisiti porez na bezalkoholna pića, koja doprinose sa samo dva posto ukupnih kalorija. Tijekom posljednjih 10 godina konzumacija bezalkoholnih pića koja sadrže dodani šećer je pala za devet posto, dok postotak pretilosti raste. A 61 posto bezalkoholnih pića sada ne sadrži dodani šećer. Kompanije koje proizvode bezalkoholna pića podržavaju dobrovoljnu akciju u sklopu vladinog programa za smanjenje kalorija.'