konzultacije

Traje sastanak u Banskim dvorima: Tko će biti novi ministar obrane

13.11.2023 u 11:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima u ponedjeljak okupio suradnike te stranačke kolege iz Hrvatskog sabora, nakon što je u subotu smijenio ministra obrane Marija Banožića i najavio konzultacije o njegovu nasljedniku

Na sastanak u Banske dvore stigla su dva potpredsjednika Vlade – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik premijera za pitanja obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

S druge strane Markova trga, iz Sabora su na sastanak došli potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica te glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Banožić je u rano subotnje jutro u Vinkovcima skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a on je zadobio teške ozljede i u bolnici je.

Nekoliko sati kasnije, u subotu popodne, premijer je smijenio Banožića, a državnog tajnika Zdravka Jakopa ovlastio da vodi MORH.

U izjavi novinarima u nedjelju, Plenković je najavio da danas počinje s konzultacijama o novom ministru obrane kojeg će predložiti Saboru na potvrđivanje.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

U Sabor je danas stiglo rješenje o Banožićevom razrješenju s mjesta ministra obrane.

Prije potvrde u Saboru kandidat za novog ministra bit će saslušan na nadležnom saborskom Odboru za obranu.

Praksa je da ministra koji se u Vladu naknadno imenuje Odboru predstavi premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Na saborskoj sjednici o povjerenju novom ministru se glasuje bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar polaže prisegu.

Mandat novog ministra bit će kraći od godinu dana jer iduće godine slijede parlamentarni izbori.