MATIĆ UVODI RIGOROZNA PRAVILA

'Tragično je gledati za što braniteljske udruge traže milijune kuna'

27.12.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić Fred jedan je od najpopularnijih ministara u vladi Zorana Milanovića. U 'predbožićnom tjednu' Matić je ispunio svoje obećanje od kojeg se njegovim političkim protivnicima dizala kosa na glavi. U intervjuu za Novi list ministar je otkrio svoja očekivanja nakon objave Registra, istaknuo kako ne vjeruje da će zastara spasiti one koji su se okoristili od lažnog braniteljskog statusa te najavio nova pravila u financiranju braniteljskih udruga

Na pitanje što misli, čime će rezultirati objava Registra branitelja, Matić je u razgovoru za Novi list istaknuo kako je važno je znati koji postupak treba slijediti ako znate za lažnog branitelja ili invalida.

Nisam ministar lažnih branitelja

'Nemam ništa protiv ako je u Hrvatskoj bilo i 800 tisuća branitelja, samo ako ih je bilo toliko. Uvijek ističem – ja sam ministar branitelja. Nisam ministar lažnih branitelja.'

'Postupak je isti kao kad prolazite ulicom i vidite da netko pljačka banku. Naravno, nazvat ćete policiju i to prijaviti. Policija takve prijave treba obraditi i kada ima utemeljenja predmet proslijediti Državnom odvjetništvu. Kad ono obavi svoj dio posla i kada mi dobijemo pravomoćnu potvrdu da je netko kaznenim djelom došao do nekih prava - tad ćemo reagirati i oduzeti mu ta prava', rekao je Matić.

DORH još uvijek nije učinio ništa ni po pitanju preispitivanja pet tisuća spornih invalidnina, zašto onda misli će se objavom Registra nešto riješiti?
'Svaki put započinje prvim korakom, a objava Registra je bitan korak i preduvjet da se to riješi. Politička vlast je 20 godina skrivala Registar kao zmija noge. Meni čini zadovoljstvo samo kad se vidi koji su se sve estradnjaci, sportaši i političari uvalili u taj Registar. Tuđman je na kraju rata rekao da je bilo 350 tisuća branitelja, a pronašli smo i njegove stenograme gdje se čudi i na tu brojku od 350 tisuća. Nije mogao vjerovati da je bilo toliko ljudi. Na kraju ih je u Registru 500 tisuća', pojasnio je.

Ako ga osude, Merčep će postati moj bivši prijatelj 

Zašto se na svečanosti objave Registra branitelja zahvalio Tomislavu Merčepu - čovjeku kojem se sudi za odvratne ratne zločine, Matić je rekao kako on ne može suditi Merčepu. 'On je bio moj zapovjednik i prijatelj još iz vukovarskih ratnih i predratnih dana. Cijela Hrvatska zna moj odnos prema ratnim zločinima. Naravno da ih najoštrije osuđujem', kazao je te istaknuo kako za Merčepa, ukoliko ga sud pravomoćno osudi, više neće govoriti da je njegov prijatelj već da mu je bio prijatelj.

Na pitanje kako komentira istupe pravnika koji tvrde da se objavom Registra neće postići ništa, budući da je nastupila zastara za kaznena djela krivotvorenja rješenja koja su 'lažnjaci' dobili kako bi se ugurali među branitelje i invalide Domovinskog rata, Matić je odgovorio: 'To ne može ući u zastaru. Zdrava logika ne dopušta mi misliti da u zastaru može ući nešto što je stečeno kriminalnim djelom. Zakoni su tu da se mijenjaju ako je to zapreka. Ako je zastarjelo, i tu se mora pronaći način. Moj odgoj i svjetonazor govore da kriminal ne može zastarjeti.'

Kad će Ministarstvo prestati davati novac udrugama branitelja koje imaju vječne predsjednike, a za branitelje ne rade gotovo ništa u odnosu prema novcu koji primaju?

'Nisam htio proteklu godinu lomiti preko koljena, da ne kažu da je raspodjela novca politički uvjetovana. Srećom, postoji određen broj udruga, doduše on je mali, koji uistinu radi na korist hrvatskih branitelja. Od sljedeće godine udruge će biti financirane isključivo sukladno programima koje će provoditi. Dajemo im 20 milijuna kuna, a za 20 milijuna kuna možemo zaposliti dvije tisuće branitelja. Međutim, najavio sam im da će ubuduće novac dobiti samo oni koji poštuju pravila', naglasio je ministar.

Pojasnio je kako je prema dosadašnjoj političkoj praksi dodjela novca ovisila 'o tome čiji si, koji si, odakle si, za koga si...'. 'To je bilo tako, ali više neće biti tako', rekao je.

Kako tumači brojku prema kojoj imamo 58 tisuća invalida iz Domovinskog rata, obzirom na računicu da je u borbenom sektoru bilo 300 tisuća ljudi? Nemoguće je, naime, da je svaki šesti branitelj ostao invalid.

'Kad sam se susretao s liječnicima znao sam im reći: PTSP za mene znači ovo - politički tretiran socijalni problem. To je moja definicija PTSP-a. Imamo fenomenalne liječnike, prave profesionalce. Njima je bilo politički uvjetovano da daju dijagnoze PTSP-a šakom i kapom i da govore da je PTSP neizlječiv. Sad kad nema političkog uvjeta, ti isti liječnici koji su davali dijagnoze govore suprotno. Kažu da je to itekako izlječivo, da nije trajno stanje i da nije ekskluzivitet Domovinskog rata', pojasnio je.

Također je pojasnio da liječnici nisu krivci zbog inflacije branitelja. 'Politika je kriva, a liječnici su tu bili sredstvo ostvarivanja politike. Meni je žao svih onih liječnika koji su tome podlegli, zbog različitih razloga, a najviše zbog karijera i straha za egzistenciju', rekao je.

Na pitanje zašto ne napravi reviziju, Matić je odgovorio: 'Kad sam radio izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima bila je stavljena jedna od odredbi da možemo izvršiti kontrolne preglede u nekim slučajevima. Udruge iz Domovinskog rata su me zbog toga gotovo fizički napale.'