UŽAS U ZAPADNOJ MAKEDONIJI

Tragična bilanca požara u covid bolnici u Tetovu; zasad 14 poginulih, zapovjednik vatrogasaca svjedoči: 'Izvlačili smo tijela dok je još gorjelo, a žive pacijente iznosili smo na krevetima'

09.09.2021 u 17:35

Bionic
Reading

Prema podacima javnog tužiteljstva u Tetovu od četvrtka ujutro, četrnaest ljudi poginulo je u požaru koji je izbio sinoć u modularnoj covid bolnici u tom gradu na zapadu Makedonije. Iako uzrok požara službeno još uvijek nije objavljen, mediji navode da je do požara dovela eksplozija

Kako se navodi u priopćenju tužiteljstva, identificirano je 14 tijela, a u suradnji s policijom utvrđuje se ima li još preminulih. 'Za neka pronađena tijela bit će potrebna DNA analiza kako bi se utvrdio identitet poginulih. Prema prvim informacijama, među poginulima nema medicinskog osoblja', navodi se u priopćenju javnog tužiteljstva.

U trenutku požara u bolnici je bilo 24 covid bolesnika, od kojih je 12 nadljudskim naporima vatrogasaca i djelatnika bolnice spašeno, pa se pretpostavlja da među poginulima ipak ima osoba zaposlenih u bolnici.

Djelatnici tužiteljstva trenutačno pregledavaju snimke videonadzora unutar i oko objekta. Na terenu su tri tužitelja iz Osnovnog javnog tužiteljstva u Tetovu, kojima su se pridružila i dva tužitelja iz Skoplja, a na mjestu događaja bio je i glavni javni tužitelj Sjeverne Makedonije Ljubomir Jovevski.

Na licu mjesta bili su sinoć i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev te nekolicina ministara, no nisu davali nikakve izjave - očekuje se da će se oglasiti nakon izvanredne sjednice vlade u četvrtak. Predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski zbog tragedije u Tetovu otkazao je niz događaja u sklopu proslave 30. obljetnice neovisnosti Makedonije obilježene jučer.

  • +3
Požar u covid bolnici u Tetovu Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Kako podsjeća makedonski portal SDK, katastrofalni požar izbio je u srijedu navečer oko 21 sat. Vatra se širila munjevitom brzinom, no srećom se nije proširila izvan kompleksa bolnice te je požar ugašen oko 21.45 sati.

Zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe Tetovo, Sašo Trajčevski, rekao je da su tijela preminulih izvlačili tijekom gašenja požara.

'Pozvani smo u 21.02. Odmah smo izašli sa sedam vozila i 30 vatrogasaca. Bolnica je bila blokirana sa svih strana. Dok smo gasili požar, iz bolnice smo izvlačili mrtve ljude, a žive smo iznosili na krevetima', rekao je Trajčevski.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 24 Vesti

Inače, situacija s covidom u Tetovu već gotovo mjesec dana je kritična. Ministar zdravstva Venko Filipče još je početkom kolovoza izvijestio da su u Općoj bolnici u Tetovu svi kapaciteti za liječenje od covida prepuni, pa je 17. kolovoza modularna covid bolnica ponovno puštena u upotrebu.

Kao razlog masovnog širenja zaraze Filipče je naveo neodgovorno ponašanje stanovnika Tetova i okolnih mjesta jer su širili zarazu na vjenčanjima i zabavama. Njih su uglavnom organizirali pripadnici dijaspore koji se u tom dijelu Makedonije, većinski naseljenom Albancima, u velikom broju vraćaju iz zapadnih zemalja tijekom ljetnog perioda.

Sama bolnica već od otvaranja u travnju ove godine predmet je afere: naime nakon puštanja u rad utvrđene su nepravilnosti pri izgradnji, poput neispravnih instalacija. Tvrtka koja je gradila bolnicu obećala je sanirati nepravilnosti, no javnosti nikad nije rečeno jesu li ti nedostaci uistinu otklonjeni.