SNAĐI SE, DRUŽE

Makedonci uveli obvezne covid-potvrde, šoping centri i kafići se ispraznili: Građani navalili na liječnike, traže potvrde da se ne mogu cijepiti, a radi i crno tržište

20.08.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Od srijede je u Sjevernoj Makedoniji na snazi nova odluka vlade kojom je ulazak u kafiće, restorane i trgovačke centre dopušten samo s covid-potvrdama. Njih je moguće dobiti ako ste cijepljeni s obje doze, imate negativan test ne stariji od 72 sata ili ako ste preležali koronavirus prije najviše 45 dana. Ova odluka izazvala je nesvakidašnja društvena raslojavanja - jedni je podržavaju, drugi žale jer ne mogu popiti kavu s prijateljima koji nemaju covid-potvrdu, treći su navalili na cijepne punktove, a četvrti na liječnike obiteljske medicine, od kojih traže potvrde da se iz određenih razloga ne mogu cijepiti

Makedonski mediji listom javljaju da je u trgovačkim centrima značajno manja gužva nego ranije. Trgovine i hodnici napola su prazni, što je neobična slika u vrijeme sezonskih sniženja, javlja televizija Kanal 5.

Pred svim centrima nalaze se zaštitari koji kontroliraju covid-potvrde, no nemaju pravo zatražiti osobni dokument kako bi provjerili je li covid-potvrda autentična i odnosi li se na osobu koja ulazi u trgovački centar. Za to je nadležna policija, čiji su službenici već prvog dana vršili kontrole u najvećim skopskim trgovačkim centrima. Ministarstvo unutrašnjih poslova zamolilo je građane za tolerantan pristup kako njihovi djelatnici ne bi morali intervenirati baš u svakoj spornoj situaciji.

Anketa što je ovaj TV kanal proveo među malobrojnim građanima koje su njihove ekipe zatekle u kafićima pokazala je raslojavanje među njima. Dio njih podržava ovakve mjere jer će odvratiti građane od okupljanja i širenja virusa, no ima i onih koji žale jer ne mogu popiti kavu s prijateljima koji nisu uspjeli osigurati covid-potvrdu.

  • +2
Redovi za cijepljenje u Sjevernoj Makedoniji zbog uvođenja obveze posjedovanja covid-potvrde Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Na društvenim se pak mrežama, kako javlja Deutsche Welle, mogu čuti žestoke kritike vremenskog ograničenja od 45 dana nakon preboljenja Covida-19 koji je vlada odredila kao period u kojem je osoba imuna i može ulaziti u trgovačke centre. 'Situacija je apsurdna - do 45 dana nakon zaraze virusom možete kupovati u lancu dućana u trgovačkom centru, a četrdeset i šestog dana postajete 'neprijatelj broj 1' i više ne možete ući u isti taj trgovački centar, ali možete kupovati u nekom drugom dućanu istog tog lanca', komentira Ivica Apostolov, predsjednik Udruženja laboranata Kliničkog centra Skoplje.

Svi mediji listom javljaju da je na društvenim mrežama već zabilježena masovna pojava preprodaje falsificiranih covid-potvrda, a tužiteljstvo upozorava da će u ovim slučajevima promptno procesuirati osumnjičene za takva djela.

  • +4
Prosvjed protivnika cijepljenja u Skoplju održan je potkraj srpnja Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

List Sloboden pečat pak bilježi kako je porastao pritisak na liječnike obiteljske medicine, od kojih pacijenti traže potvrdu da se iz određenog razloga ne mogu cijepiti. Jedna obiteljska liječnica požalila se da je takav zahtjev dobila od zaposlenice vrtića, kojoj takva potvrda također treba da bi mogla doći na posao. Kako je zaposlenica vrtića u potpunosti zdrava i kod nje nije zabilježena alergija na bilo koju komponentu cjepiva, liječnica joj je odbila izdati potvrdu.

Isti izvor javlja da je u zemlji zabilježen značajan porast aktivnih slučajeva koji pune bolnice diljem zemlje. Najveći pritisak je u Skoplju, u kojem je trenutačno aktivno 2520 slučajeva dok je u Tetovu aktivno njih 1477, a u Gostivaru 1099.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 24vesti

Televizija 24 vesti javlja da je nakon uvođenja obveze covid-potvrde u trgovačkim centrima značajno porastao interes za cijepljenje. Redovi za cijepljenje bilježe se od ranog jutra na svim cjepilištima u naseljenijim dijelovima Skoplja te se građani upućuju na cijepne punktove u predgrađima. Jučer je prvu dozu cjepiva, prema podacima ministarstva zdravstva, primilo čak 11.925 građana, što je značajno više nego prije uvođenja ograničenja.

Ovome je pridonijela i odluka Europske unije da od petka prihvaća potvrde o cijepljenju izdane u Makedoniji kako bi se olakšalo slobodno kretanje u uvjetima pandemije.