ekskluzivno

Tportal doznaje: Svih deset vojnih helikoptera koji su nedavno remontirani prizemljeno je zbog učestalih kvarova!

13.02.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Iako su još prije desetak dana iz Ministarstva obrane (MORH) tvrdili kako je remont na transportnim helikopterima Mi-171sh profesionalno odrađen, tportal ekskluzivno doznaje da je od srijede navečer svih deset letjelica prizemljeno zbog učestalih kvarova

Iz MORH-a su u četvrtak obavijestili medije kako će zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), general Michael Križanec u 15 sati dati izjavu za medije 'vezano uz višenamjenske transportne helikoptere Mi-171Sh i aktualne aktivnosti njihovog održavanja'. Tragom te obavijesti, tportal je ekskluzivno doznao kako je Križanec u srijedu navečer zapovjedio prizemljenje svih deset spomenutih helikoptera koji su u posljednjih godinu dana vraćeni s remonta, koji je većim dijelom bio napravljen u Zrakoplovno tehničkom centru u Velikoj Gorici, dok su neki dijelovi bili na remontu u Rusiji.

Razlog za tu odluku su učestali kvarovi, odnosno uočene pogreške napravljene tijekom remonta, a jedna od njih su, kako neslužbeno doznajemo, krivo spojena crijeva za ulje koja služe za hlađenje motora. Zbog te pogreške piloti su cijelo vrijeme dobivali pogrešne parametre temperature ulja, što je u konačnici moglo rezultirati i zapaljenjem motora i što bi posadu i putnike u helikopteru moglo dovesti u životnu opasnost.

Da su helikopteri prizemljeni, obaviještena je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović, doznajemo u Uredu predsjednice.

'Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GS OSRH o svim okolnostima', odgovorili su nam iz Ureda predsjednice te su nas za sve detalje o razlozima zbog kojih je došlo do privremene obustave letenja navedenih helikoptera uputili da se obratimo MORH-u.

  • +9
Predstavljanje remontiranih helikoptera Mi-171sh u rujnu 2019. Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Mediji su proteklih dana pisali o problemima koje imaju remontirani helikopteri, a iz MORH-a su 5. veljače poslali i službeno priopćenje u kojem su naglasili kako je remont, koji je napravila ruska tvrtka Russian Helicopters, profesionalno odrađen, iako su i tada priznali da pet helikoptera ne leti, tvrdeći kako su tri bila na redovnom periodičkom održavanju, a da se još dva nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka u jamstvenom roku.

Tada su iz MORH-a dali i zanimljivo objašnjenje za velik broj uočenih i prijavljenih reklamacija, odnosno kvarova, kojih je u posljednjih godinu dana bilo oko 270.

'Broj uočenih i prijavljenih reklamacija svjedoči o stručnosti i predanosti zrakoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te skrbi sustava zrakoplovno-tehničkog održavanja o poštivanju odredbi ugovora, kojima se sve reklamacije u jamstvenom roku otklanjaju o trošku ZTC-a, a ne na teret Ministarstva obrane', ustvrdili su tada iz Ministarstva, navodeći kako su medijski napisi da su helikopteri češće prizemljeni nego u zraku zlonamjerna konstrukcija, a ne činjenica, te da nije potkrijepljena dokazima.

Desetak dana nakon tog priopćenja svih deset helikoptera prizemljeno je zbog učestalih kvarova i uočenih pogrešaka napravljenih tijekom remonta.