crodemoskop

HDZ i SDP u padu, za treće mjesto tijesna borba. Pogledajte i tko su najveći pozitivci te negativci

07.03.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Kakav je rejting stranaka i političara u ožujku, a koji je političar najpozitivniji, otkriva najnoviji CRO Demoskop na RTL-u

Vladajuća stranka ostaje prvi izbor s 27 posto, ali od početka godine, već treći mjesec zaredom HDZ bilježi pad rejtinga. Isti trend, s nešto manjim padom, vidljiv je i kod SDP-a (19,5 posto) koji je, sad već tradicionalno, na drugoj poziciji, donosi najnovije istraživanje o rejtingu političkih stranaka CRO Demoskop za RTL Danas.

Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma MOŽEMO! - nešto iznad 8 posto.

Za vratom im puše Domovinski pokret (7,5 posto), sada bez Miroslava Škore u imenu. Ta je opcija, uz rast rejtinga, ovoga mjeseca pretekla MOST (7,2 posto).

Stranka preminulog gradonačelnika Milana Bandića (2,1 posto), koja bi njegovu aktualnu zamjenicu mogla kandidirati za gradonačelnicu, bilježi rast. Raste i FOKUS (1,5 posto) koji je utrostručio rejting iz veljače.

Nešto slabiji je rejting Centra (1,4 posto) koji bilježi pad, slijede Čačićevi Reformisti (1,2 posto), pa Živi zid (1,2 posto) koji više nije parlamentarna opcija.

HSS (1,1 posto) Kreše Beljaka pada, građani očito nisu impresionirani novom akvizicijom u Splitu, Sinišom Vucom koji je njihov kandidat za gradonačelnika. Pada i IDS (1,1 posto), a bazen neodlučnih ostaje važan, moguće i presudan - gotovo 16 posto.

Pozitivci

S trona ljestvice najpozitivnijih predsjednik je smijenio premijera Zorana Milanovića, koji je trenutno u novom obračunu oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda, najviše ispitanika; 18 posto, smatra najpozitivnijim političarom.

Da je to premijer Plenković poručuje manje od 16 posto ispitanika, što je 4 postotna boda manje nego u veljači. Trend pada osobnog rejtinga premijera vidljiv je četvrti mjesec zaredom. Iako u istom razdoblju raste rejting kandidatu za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević (3,9 posto) i dalje je daleko od vodećeg dvojca. Baš kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,4 posto).

Nešto bolji rejting imaju čelnici dvaju desnih opcija, Domovinskog pokreta (2,5 posto) i MOST-a (2,0 posto), koji se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog izlaska na lokalne izbore. Tek iza njih je ministar financija Zdravko Marić (1,5 posto), dok je Nitko (22,2 posto) građanima još privlačniji nego prošlog mjeseca.

Negativci

Nešto češće nego tada građani poručuju da im je najnegativniji političar premijer Plenković; tako ga vidi gotovo četvrtina ispitanika. Da je to predsjednik Republike poručuje 12,5 posto, gotovo 4 postotna boda više nego u veljači.

Manji rast negativnog doživljaja vidljiv je kod Miroslava Škore (4,4 posto) koji želi biti i gradonačelnik Zagreba, a češće je negativnu ocjenu dobio i predsjednik Sabora (4,0 posto).

Slijede Tomislav Ćorić (2,8 posto), Milorad Pupovac (2,6 posto), pa Hrvoje Zekanović (1,6 posto). U neprestižnih top deset još su i prvi čovjek Nacionalnog stožera, bivša predsjednica, Nikola Grmoja i Tomislav Tomašević, a i dalje je dosta građana koji poručuju: svi su negativni (11,0 posto)

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Moguća posljedica su i ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora: trojka i dvije dvojke, s tim da je u ožujku kod svih vidljiv pad prosječne ocjene.

Društveni optimizam

Pesimizam oko smjera kretanja zemlje blago je pao, ali i dalje gotovo 70 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Nešto više od dva mjeseca uoči lokalnih izbora, kao rezultat pretkampanje, pandemije koja traje i cijepljenja koje se propagira iako cjepiva nema dovoljno, manje od petine građana smjer ocjenjuje dobrim.

Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 4. ožujka 2021. godine. Standardna greška uzorka je plus minus 2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.