ZBOG BRAXITA

Tony Blair odlučio 'zaprljati ruke' i vratiti se u politiku

01.05.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Nekadašnji britanski premijer Tony Blair objavio je u ponedjeljak odluku da se vrati u političku arenu i "zaprlja ruke" u borbi protiv Brexita, u razgovoru za dnevnik Daily Mirror.

Blair, koji je bio na čelu Laburističke stranke od 1994. do 2007., ne namjerava se ipak kandidirati za mjesto zastupnika na sljedećim parlamentarnim izborima 8. lipnja niti krenuti u osvajanje laburista, istaknuo je on.

"Brexit me izravno motivirao da se više umiješam u politiku", objašnjava 63-godišnji Blair, premijer od 1997. do 2007. "Treba zaprljati ruke i to ću učiniti".

"Ne želim se naći u situaciji da nisam ništa rekao u ovom povijesnom trenutku jer bi to značilo da me nije briga za ovu zemlju. A to nije slučaj".

"Nisam siguran da mogu inicirati politički pokret ali mislim da postoji niz ideja koje bi mnogi podržali", dodao je nekadašnji premijer.

Blair se pribojava "hard Brexita" koji bi bio porazan za Britance. "Dio konzervativne stranke odlučan je doći do Brexita bez obzira na cijenu" nakon dvije godine pregovora koji su upravo počeli između Londona i EU-a.

"Jedinstveno europsko tržište bilo je Liga prvaka u području trgovine. Trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU-a značio bi drugu ligu. Sami sebe marginaliziramo", upozorio je Tony Blair.