OMILJENI NEPRIJATELJ

Tony Blair savjetnik srpske Vlade, prije 16 godina ih bombardirao

19.02.2015 u 15:38

Bionic
Reading

Iako je imao važnu ulogu u odluci da se 1999. bombardira Beograd, bivši britanski premijer Tony Blair prihvatio je ponudu Aleksandra Vučića i postaje njegov savjetnik, odnosno savjetnik srpske vlade, piše The Guardian. Podsjećaju u ovom listu na to da je u vrijeme rata današnji srpski premijer Vučić bio ministar informiranja i otvoreni kritičar britanske politike, koju je tada vodio Blair, ali i urednik knjige Vojislava Šešelja 'Engleski pederski isprdak Tony Blair'

Poslovni dogovor Tonyja Blaira i Aleksandra Vučića pao je, navodno, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Guardian piše kako bi taj dogovor mogao razljutiti mnoge u Srbiji, ali i mnoge u poslovnom svijetu kojima se ne sviđa Blairovo širenje poslovnih interesa na Bliski istok.

Kritičari su zabrinuti i zato što Blairove novouspostavljene čvrste veze s Abu Dhabijem potkopavaju njegovu ulogu izaslanika Četvorke (UN, SAD, Rusija i EU) na Bliskom istoku.

Prema informacijama britanskog dnevnika, Blair je posljednjih mjeseci redovno posjećivao Beograd. Vođa najjače srpske oporbene stranke Borko Stefanović (DS) smatra kako je bizarno to što je Blair postao Vučićev savjetnik.

The Guardian podsjeća i na Vučićevu radikalnu političku prošlost te veze s Vojislavom Šešeljom, s kojim se razišao 2008.