PLENARNA SJEDNICA EU PARLAMENTA

Tonino Picula: Moramo zaustaviti uplitanje stranih sila u izbore

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 18:48
  • Objavljeno 17.09.2019 u 17:30
Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Izborno uplitanje stranih sila u izborne procese u članicama Europske unije, financiranjem stranaka i širenjem lažnih informacija i vijesti moramo zaustaviti', rekao je Tonino Picula na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu stranog uplitanja u izborne procese. Naglasio je kako u razvijenim demokratskim sustavima glas građana i rezultati izbora imaju i trebaju zadržati apsolutnu vrijednost i putokaz za razvoj politika

Hrvatski zastupnik i koordinator parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u EP istaknuo je kako se prevencija stranog uplitanja u izborne procese ne može ograničiti samo na sprječavanje širenja lažnih informacija i vijesti, već je nužno da bude proširena na otkrivanje stranih izvora financiranja političkih stranaka koje je na direktan način povezano s trećim zemljama, kao i njihov utjecaj na sadržaj političkih kampanja. Zbog toga je podržao i skoro osnivanje posebnog odbora koji će se baviti lažnim vijestima i stranim utjecajima na izborne procese u članicama EU.

Podsjetio je i da su gotovo dvije trećine građana Unije zabrinute zbog utjecaja i mogućnosti manipuliranja izbornim rezultatima. Razlozi tome su višestruki, a dokaza stranog uplitanja ima više nego dovoljno.

Treba samo pogledati susjednu Italiju, čiji je donedavni vicepremijer Matteo Salvini popularnost svoje ultradesničarske Lige imao zahvaliti direktnoj pomoći Trumpovog stratega i ultradesničara Stevea Bannona, kao i financiranju rada stranke ruskim novcem, kroz ljude bliske predsjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu. Salvini je uslugu višestruko vraćao kroz podršku ruskim interesima u EU. Slično njemu, čelnica francuske ekstremne desnice Marine Le Pen osigurala je financiranje svoje stranke Nacionalne fronte zajmom od devet milijuna eura koji je odobren od strane ruske banke, nastavno na njezinu podršku ruskom pripajanju ukrajinskog Krima.

Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Preliminarni pregled europskih izbora koji je objavila Europska komisija pokazao je da su skupine povezane s inozemstvom i drugi nedržavni akteri radili na narušavanju kredibiliteta Europske unije putem kampanja na društvenim medijima.

„Razvoj digitalne komunikacije i dostupnosti informacija na društvenim mrežama nije pratila adekvatna razina zaštite privatnosti građana niti provjera istinitosti informacija koje se objavljuju i distribuiraju“, zaključio je Picula, dodavši kako je skandal Cambridge Analytica bio vrhunski dokaz zloporabe osobnih informacija u propagandne svrhe i za oblikovanje političkih kampanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!