INSTITUT ZA LJUDSKO DOSTOJANSTVO

Talijani otkazali najam 'akademiji za kulturne gladijatore' bivšeg Trumpova stratega

03.06.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Planovi Stevea Bannona, bivšeg glavnog stratega predsjedničke kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, o pretvaranju srednjevjekovnog kartuzijanskog samostana nedaleko od Rima u političku akademiju, neslavno su propali nakon što su talijanske vlasti najavile otkazivanje najma tog prostora

Kako javljaju agencije, nekadašnji kartuzijanski, a danas cistercitski samostan Trisulti južno od Rima zakupio je Institut za ljudsko dostojanstvo (DHI), inače ultrakonzervativna katolička skupina koju je osnovao upravo Steve Bannon. No zbog višestrukog kršenja ugovora o najmu talijansko ministarstvo kulture započelo je postupak otkazivanja domaćinstva Bannonovu institutu.

Proces otkazivanja najma započeo je nakon što su Bannonovi suparnici prijavili tog kontroverznog izvršnog predsjednika desničarske medijske kuće Breitbart News da u svojoj prijavi za najam nije naveo kako će samostan iz 13. stoljeća pretvoriti u političku akademiju.

Rimska La Repubblica piše kako je DHI prilikom unajmljivanja priložio falsificirani bankovni račun, dok je Benjamin Harnwell, Bannonov sljedbenik koji vodi akademiju i živi u Trisultiju, odbio komentirati optužbe za taj talijanski dnevnik.

Odluku talijanskog ministarstva kulture o otkazivanju najma prokomentirao je Nicola Fratoianni, čelnik talijanske ljevičarske stranke Sinistra Italiana, kazavši kako je riječ o 'pobjedi pravne države, zdravog razuma i lokalnih vlasti'.

  • +3
Steve Bannon Izvor: Pixsell / Autor: Lefevre Sylvain/ABACA/PIXSELL

Bannon, kao samoproglašeni mentor europskih populista, zamislio je Institut za ljudsko dostojanstvo kao kombinaciju sveučilišnog kampusa i 'gladijatorsku školu za djelatnike u kulturi'.