portret

Mijenjao je stranke, dijelio kroasane, pričao kako su mu najvažniji crkva i obitelj, a onda opeglao službenu karticu u bordelu: Tko je živopisni murterski načelnik Toni Turčinov

14.07.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov još uvijek nije podnio ostavku, iako se u njegov slučaj uključio i USKOK. Istina, povukao se s dužnosti županijskog vijećnika u Šibensko-kninskoj županiji, no to se uglavnom smatra neuspjelim pokušajem zametanja tragova nakon otkrića spektakularne afere - plaćanja usluga u jednom austrijskom bordelu vrijednih 1.560 eura, u gluho doba noći, općinskom karticom

Turčinova na ostavku sve otvorenije i sve intenzivnije pozivaju brojni, pa i koalicijski partneri, no on se zasad ne da. A kako to obično biva, afera gotovo iz sata u sat dobiva sve više, uglavnom tragikomičnih dimenzija.

Portal Telegram najprije je otkrio da je Turčinov jedne noći sredinom travnja 2019. godine između 1:37 i 3:38 ujutro u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput upotrijebio općinsku karticu i potrošio 1560 eura proračunskog novca: najprije 600, pa opet 600, a na koncu 360 eura. Mladi i korpulentni načelnik u prvi mah pravdao se zabunom - omaškom je, kaže, upotrijebio općinsku umjesto vlastite kreditne kartice. Prvi put, drugi put, treći put.

Triput je triput.

Potom je otkriveno da je općinskim službenicima davao pismene naloge kako knjižiti ovaj trošak, očito kako bi ga zapravo prikrio. Potom je novinarima Telegrama dao objašnjenje kako štete po Općinu nije bilo jer je vlastitim sredstvima platio smještaj na istom poslovnom putu - i to navodno za čak dvanaest osoba, čiji identitet nije htio otkriti - te da je taj trošak, gle čuda, prigodno iznosio 1.560 eura.

Točno u cent.

Da bi novinar Telegrama Andrej Dimitrijević pribjegao vrlo jednostavnom receptu: kontaktirao je 'Schlosswirt Ebenthal' i poslao im Turčinovljev račun, a oni su mu odgovori da 'dokumente u takvom obliku uopće ne izdaju'. Prevedeno, da se radi o falsifikatu, što načelnika vrlo eksplicitno uvlači u sferu kaznene odgovornosti.

  • +5
Toni Turčinov Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tijek ove afere zasad je zamorno predvidiv: uslijedit će ostavka načelnika, pa pokretanje tajnih izvida i nejavne istrage, a dok slučaj eventualno dospije u ozbiljan pravosudni stadij Toni Turčinov već će vjerojatno biti zaboravljen. Legendarni noćni provod u austrijskom klubu i svoj katastrofalno glupi potez - da je tri puta zaredom provukao službenu karticu na usluge dama noći, a onda to još gluplje pokušao prikriti - prepričavat će još jedino gostima svog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva 'Toni Turčinov'.

Ako ga budu htjeli ozbiljno slušati.

Toni Turčinov rođen je 1985. godine u Šibeniku, agronom je po struci. U Zagrebu je studentski konobario, nakon diplome nakratko se zapošljava u Vrtnom centru, potom od 2013. do 2016. godine radi kao voditelj odjela hortikulture u komunalnom poduzeću na Murteru, a paralelno osniva OPG na kojemu sa suprugom i djecom proizvodi kreme od smilja, kantariona, lavande, kadulje i nevena. Godine 2016. postaje općinski načelnik, porazio je HDZ i formirao vlast zajedno s HNS-om.

'Vidim Murter kao ugodno mjesto življenja, posebno za nove mlade obitelji i naše stare, da u njemu pronađu svoj smiraj, kvalitetu života i dostojanstven život', reklamirao se u kampanjama. Dotad je bio član Hrvatske seljačke stranke (HSS), no iz nje istupa i prelazi u Hrvatsku demokršćansku stranku (HDS) uz obrazloženje koje se iz današnje perspektive doima poprilično bizarnim. Nova stranka, kazao je, 'više se drži crkvenih okvira'.

'Osnovni razlog je loša politika HSS-a koja se vodi. Mislim da je za općinu Murter puno bolje da bude u formaciji HDS-a, koji je svjetonazoru sličan HSS-u, ali se drži crkvenih okvira. Najvažniji su nam čovjek i obitelj', zborio je Turčinov dvije godine uoči posjeta austrijskom bordelu. Nije se libio prigovarati drugima na licemjerju, pa je jednom mještaninu nezadovoljnom time što se na Dan državnosti na zgradi Općine nije vijorila zastava odgovorio ovim riječima:

'A di ste vi na odavanju počasti, samo znaš bogohuliti i njinjati… sram te može biti lizaču oltara i kukavice…uvik imaš nešto za reći, a uživo si manji od makova zrna, jedva čekam da te trevim uživo, pa malo da popričamo, u četiri oka, kukavice kuva', napisao mu je Turčinov.

Par mjeseci kasnije, usred mahnite i uraganske turističke sezone 2019. godine, digao je bunu zbog - kroasana.

'Žalosno je da kad dođe sezona cijene u svim dućanima skoče za 40 posto, Konzum, Tommy, Studenac, Mlinar, i svi ostali. Žalosno je da jedan kroasan dođe u Zagrebu 3 puta manje nego u Murteru', zdvajao je Turčinov i potom organizirao 'kroasan party' na kojemu je podijelio 250 'besplatnih' kroasana. Navodnici stoje zato što nikada nije razjašnjeno tko ih je zapravo platio.

'Podijelili smo 250 kroasana, a akciju smo pokrenuli jer smo vidjeli da su cijene hrane do 40 posto više na otocima. Razmišljam kako ljudi prežive ova tri mjeseca, ja s načelničkom plaćom i troje djece jedva izađem na kraj', kukao je Turčinov. Njegova gradonačelnička plaća inače iznosi 9.936 kuna mjesečno - manje nego što je spiskao u dva sata u austrijskom bordelu - ali nešto sasvim sigurno kapa i od OPG-a. Ondje je dobio 300 tisuća kuna jednokratnog državnog poticaja, dok na mjesečnoj bazi prima još 6.450 kuna subvencija.

U imovinskoj kartici prijavio je polovicu kuće od 100 kvadrata, jedan mali skuter, štednju od 10 tisuća eura - ali i lani podignuti kredit od skoro 100 tisuća eura.

U doba koronavirusa njegova općina Murter se zbog osam zaraženih među prvima našla u strogoj jednomjesečnoj karanteni, pa se kretanje građana onemogućavalo čak i policijskim ježevima na cesti. U to doba, doduše, javnost je ovakve poteze mahom odobravala.

Na lanjskim lokalnim izborima nastupa kao nezavisni kandidat grupe birača i u prvom krugu osvaja 50,29 posto glasova, te osvaja drugi puni mandat načelnika. Na istim izborima pridružuje se nezavisnoj listi današnjeg šibensko-kninskog župana Marka Jelića, koji po prvi put svrgava HDZ s vlasti. No njegove redove nakon 'bordel-afere' ekspresno napušta.

'On se kao načelnik silno trudio, i još uvijek trudi, oko svog mjesta. Iznimno je aktivan i srčan. O ovim drugim temama zasad se ne bih izjašnjavao', sve je što je Jelić želio reći za tportal.

Po svemu sudeći, izjašnjavat će se netko drugi. Institucije.