ZAMJENA ZA BARBARIĆA

HDZ-ov dalmatinski kadar: Tko je Vice Oršulić, igrač s klupe koji je uskočio na čelo HEP-a

07.12.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) bit će Vice Oršulić, dosadašnji član Uprave ove državne tvrtke - objavio je potpredsjednik Vlade Branko Bačić, potvrdivši tako informaciju koju je tportal prvi objavio još ovog ponedjeljka

Oršulić će tako zamijeniti Franu Barbarića, kojega se povezivalo s aferom 'plin za cent' i kojega je - ali zbog bespravne gradnje i optužnice koju je za to podiglo Državno odvjetništvo - prije nekoliko dana javno smijenio premijer Andrej Plenković.

HEP će tako i dalje voditi HDZ-ovac, također izvorno dalmatinski kadar. No dok je Barbarić svoju stranačku karijeru gradio u zagrebačkoj organizaciji ove stranke, Oršulić je ostao vjeran HDZ-u Baška Voda.

U tom mjestu bio je predsjednik Općinskog vijeća, a u više navrata i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. Ostao je ondje živjeti sve do prije godinu dana, kada je imenovan u tročlanu Upravu HEP-a i preselio se u Zagreb.

U lokalnim političkim krugovima smatra ga se kadrom utjecajnog Ante Sanadera, političkog tajnika HDZ-a i predsjednika splitsko-dalmatinske organizacije ove stranke, no neki sugovornici tportala upućuju i na to da njeguje vrlo dobre odnose s moćnim HDZ-ovcem iz sjene Matom Granićem.

'Kada je u Splitu predstavljena njegova knjiga 'Diplomatska oluja' i prikazan istoimeni film, upravo Granić je inzistirao da se za Oršulića pronađe mjesto u prvom redu', kaže tportalov sugovornik iz ove stranke.

Novi (zasad privremeni) predsjednik Uprave HEP-a po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike. Velik dio karijere proveo je upravo u toj tvrtki, a prije imenovanja u Upravu bio je direktor u HEP Proizvodnji za proizvodno područje Split.

U javnosti se rijetko pojavljivao i poznat je malo kome izuzev stranačkih kolega.

U svojoj imovinskoj kartici, prvi put podnesenoj u siječnju ove godine, Oršulić, otprije desetak godina udovac i samohrani otac dvoje djece, prijavio je mjesečnu neto plaću od 3700 eura te ostale prihode u iznosu od 480 eura mjesečno (za što je naznačio da su zajednički prihodi njega i djece) i 360 eura mjesečno, koliko iznosi mirovina koja se isplaćuje djeci.

Pored toga, tvrtka HEP Proizvodnja njegovoj djeci isplaćuje mjesečne stipendije po 106,18 eura.

Oršulić je ove godine podigao kredit u Privrednoj banci na iznos od 120 tisuća eura i rokom otplate od 12 godina.

Od nekretnina posjeduje stan u Splitu od 81 kvadrata i garažu te stan iste veličine s dvije garaže u Zagrebu, a sve je to kupio vlastitim primanjima i kreditom, potom naslijeđeni stan od 101 kvadrata u Dubrovniku s okućnicom od 60 kvadrata.

Mimo službenog automobila, vozi Ford Focus iz 2006. godine star 17 godina, a ima i naslijeđeni mali brod vrijedan nekoliko tisuća eura.

S djecom je dosad uštedio 20 tisuća eura.