toni turčinov

Načelnik općine koji je službenu karticu peglao u bordelu kažnjen s 1600 eura

28.02.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u srijedu načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova s 1600 eura jer je zlorabio svoja prava kao dužnosnik tražeći da mu se ubrza izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju njegove nekretnine na Murteru.

Kako su pojasnili, Turčinov je povrijedio članak 7 c Zakona o sprječavanju sukoba interesa na način da je slanjem dopisa Upravnom odjelu Šibensko-kninske županije zatražio žurno postupanje vezano za predmet u kojem je osobno tražio izdavanje građevinske dozvole.

Požurnicom se tražilo da se požure predmeti koji su od interesa za općinu, uglavnom je bila riječ o građevinskim zemljištima, a među kojima je bio i njegov. Temeljem požurnice dozvola mu je izdana 9. veljače 2022. godine. Povjerenstvo je otvorilo predmet po službenoj dužnosti na temelju medijskih napisa, nakon čega su tražili podatke od općine i županije. Turčinov je javnosti postao poznat u srpnju 2022. nakon što se otkrilo da je nenamjenski trošio općinski novac, a među ostalim i da je 2019. službenom karticom platio račun od 1560 eura u bordelu u Austriji.

Podsjetimo, Uskok je krajem prošle godine izvijestio da je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Turčinova i poduzetnika Tomislava Pešića zbog nezakonitosti kojima je murterska općina oštećena za 25.107 eura. Turčinova se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Pešića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Optužnicom Turčinovu stavljaju na teret da je, od početka 2018. do sredine 2022., koristio u privatne svrhe općinske poslovne i bankovne kartice te uređaje za elektronsku naplatu cestarina. Njima je, ističe Uskok, plaćao troškove putovanja i drugih usluga u Hrvatskoj i inozemstvu u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, a potom je nalagao da se računi plate na teret Općine. Turčinov je na taj način oštetio općinu za 20.902 eura, dodaje Uskok.

  • +13
Toni Turčinov Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Uz to, Turčinova terete da je na Pešićev poticaj sklopio ugovor s njegovom tvrtkom za građevinske radove na uređenju sportskog centra, koji su obuhvaćali i betonske radove, da bi potom od druge tvrtke nabavio beton koji je općina ponovno platila, a čime je oštećena za 4205 eura. Načelnik Murtera se pod izvidima se našao u srpnju 2022. nakon otkrića da je 2019. službenom karticom platio račun od 1560 eura u bordelu u Austriji. Turčinov je tada tvrdio da je karticu u klubu upotrijebio greškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio općinu. Hotel je medijima osporio autentičnost računa. Nakon izbijanja afere, Turčinov je podnio ostavku na mjesto vijećnika u Županijskog skupštini Šibensko-kninske županije, ali je nastavio obnašati funkciju načelnika Općine Murter-Kornati.