bordeli za vojsku

Japan mora obešteti južnokorejske seksualne robinje

23.11.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Gotovo osam desetljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata, južnokorejski sud u četvrtak je naložio Japanu da obešteti 16 žena koje su u bordelima za japansku vojsku služile kao seksualni roblje čime je izazvao bijes službenog Tokija

Tom presudom poništava se odluka nižeg suda od prije dvije godine vezana uz "žene za utjehu", kako se nazivaju žene koje su tijekom rata prisilno radile u japanskim vojnim bordelima. Tada je sud, pozivajući se na "imunitet suverenosti" Japana odbio zahtjeve žrtava za odštetom.

No, Visoki sud u Seulu u četvrtak je ocijenio da se to načelo suverenosti ne treba poštivati ako se radi o protuzakonitim radnjama.

Stoga je sud presudio da se tim ženama, od kojih su neke umrle te ih predstavljaju obitelji, isplati po 141.000 eura.

Sud je utvrdio da su bile prisilno natjerane na seksualno ropstvo, da su pretrpjele veliku štetu i da poslije rata nisu mogle voditi normalan život.

Prema povjesničarima, oko 200.000 žena, većinom podrijetlom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, poput Kine, bilo je prisiljeno pružati seksualne usluge japanskim vojnicima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

To pitanje ne prestaje opterećivati odnose Južne Koreje i Japana.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa izjavila je da je ta presuda "suprotna međunarodnom pravu i sporazumima između dvije zemalja".

Presuda je, rekla je ministrica, "potpuno neprihvatljiva i za svako žaljenje".

Južnokorejski ministar vanjskih poslova je rekao da će "detaljno proučiti presudu".

Sudska odluka dolazi u trenutku kada konzervativna vlada predsjednika Yoon Suk Yeola nastoji zakopati povijesnu ratnu sjekiru i učvrstiti veze s Tokijom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Dvjema zemljama je zajednički interes suprotstaviti se Sjevernoj Koreji koja sa svojim vojnim kapacitetima predstavlja stvarnu prijetnju. 

Tokio se oduvijek odbijao pojaviti na južnokorejskim sudovima vezano uz pitanje seksualnih robinja, smatrajući da je ta neugodna epizoda iz povijesti riješena sporazumom iz 1965. koja je podrazumijevala isplatu oko 800 milijuna dolara odštete u obliku subvencija i kredita po niskim kamatnim stopama.