ograničavanje veličine

Tomašević: Uklanjaju se ilegalno postavljeni reklamni panoi

10.02.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je više stotina reklamnih panoa u gradu ilegalno postavljeno te se krenulo s njihovim uklanjanjem, a prijedlogom da se veličina panoa ograniči na 12 četvornih metara površine želi se uvesti red

Ilegalni panoi trenutno se uklanjaju te ispisuju kazne, a ista pravila oko postavljanja panoa vrijedit će ubuduće za privatne tvrtke i za Zagreb plakat, koji je u suvlasništvu Grada, rekao je Tomašević nakon otvaranja dijabetološkog centra u u Domu zdravlja Centar u Sigetu.

Nacrt odluke o komunalnom redu trenutno je u javnom savjetovanju, a svaki grad ima pravo regulirati pitanje reklama na javnim površinama. Naime, sve je više pritužbi građana na svjetleće reklame koji im narušavaju kvalitetu života, a tu djelatnost treba uskladiti i s građevinskim propisima, kazao je.

Kad je riječ o reklamama na tramvajima, njihov broj će se iz mjeseca u mjesec smanjivati kako će isticati vrijeme zakupa, a većina reklama s tramvaja bi trebala nestati do kraja godine.

Tomašević je rekao da će se proširenje tramvajskih pruga u gradu sufinancirati iz EU fondova, a proširenje koje slijedi u Sarajevskoj ulici u Novom Zagrebu financira država u sklopu većeg projekta cestovne rekonstrukcije.

Dobit ćemo cestovno proširenje i novi ulaz u grad s juga, a izgradit će se i novi nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora te tramvajska pruga koja će biti produžena sve do mosta, rekao je Tomašević.

Najavio je proširenje tramvajske pruge i u Heinzelovoj ulici te podsjetio kako se više od 20 godina u Zagrebu nije izgradio ni metar novih tramvajskih pruga.

Gradonačelnik tvrdi da se situacija s odvozom smeća u potpunosti normalizirala, dosad je izdano 800 odobrenja za postavljanje boksova, a dosad su postavljeni na 40-ak lokacija.

Također je povećan broj spremnika za plastiku jer se količina odvojene plastike povećala za više od 50 posto.