vodovodna mreža

Tomašević: Pokrećemo 'Projekt Zagreb', ovo je najveće ulaganje u povijesti Zagreba

02.04.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj press konferenciji najavio je novo ulaganje u gradsku infrastrukturu, za koje kaže da je najveći projekt u Hrvatskoj

Glavna tema na redovnoj konferenciji gradskih vlasti je Projekt Zagreb poduzeća Vodoopskrba i odvodnja. Radi se, kaže Tomašević, o najvećem projektu u povijesti grada te najvećem projektu koji je 25. ožujka prijavljen za sufinanciranje iz fondova Europske unije, prenosi Večernji list.

Desetljećima se nije ulagalo u vodovodnu mrežu u Zagrebu, zbog čega su sve veći gubici u vodnom sustavu i Grad je tu išao unazad, ocjenjuje Tomašević pa podsjeća da je 2007. Zagrebački holding emitirao 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi i pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u njoj, a ostalo je potrošeno.

'Ovo je toliko veliki projekt da ima čak 27 građevinskih dozvola, a uvjet za financiranje bilo je 80 posto riješenih građevinskih dozvola i imovinsko-pravnih odnosa - imamo 1662 čestice, odnosno parcele koje smo riješili skoro sve, jedino su ostale još dvije, tri, a imamo i 25 građevinskih dozvola. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj i sve ovo govorim jer svi ti pokazatelji rangiraju nas na listi drugih projekata među drugim gradovima', istaknuo je Tomašević i dodao da će on koštati više od 320 milijuna eura, a usporedio je to s cijenom četiri žičare.

Naveo je kako očekuje da će većina sredstava doći iz EU-a pa da se zbog toga neće morati dizati cijene vode. Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu te da u njemu postoje cijevi stare čak 140 godina. Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac trebao bi se potrošiti do 2029. godine, dakle u pet godina.

'Glavne koristi projekta su proširenje mreže vodovoda, to nije velik broj kućanstava, no to su teško dostupne kuće kao one u Kašini, na istoku grada, u Sesvetama. To je skupo i zahtjevno i zato su to zadnja kućanstva u Gradu Zagrebu bez vodovoda. No tu govorimo i o Novom Zagrebu, točnije Brezovici, gdje je jako mala gustoća naseljenosti', rekao je pa nastavio da je u planu i treći stupanj izgradnje pročistača voda.

Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Projekt obuhvaća i gradnju kanalizacije te njezinu obnovu na području cijeloga grada. A jedan od razloga raskida ugovora za koncesiju na pročistaču voda je i treći stupanj pročišćavanja, koji je obaveza Hrvatske prema Europskoj uniji, što je bio uvjet za financiranje ovog projekta europskim novcem.

'Radi se o investiciji od čak 94 milijuna eura. Da nismo raskinuli koncesijski ugovor, taj iznos snosili bi građani Zagreba, a ne EU, i to je bio jedan od glavnih razloga. To će se graditi u Resniku pored postojećeg pročistača', zaključio je Tomašević.