odvoz otpada

Tomašević najavio: Postavljamo 600 polupodzemnih spremnika na 200 lokacija diljem grada

15.04.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u Reciklažnom dvorištu Podsused - Vrapče prvih devet od 46 novih vozila podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga

Kako je kazao Davor Vič, šef zagrebačke Čistoće, riječ je o prvoj tranši jednog investicijskog ciklusa započetog 2021. godine.

'Svih 46 vozila treba doći do kraja ljeta, a riječ je o investiciji od 12,33 milijuna eura. Sve programe za odvoz kućnog otpada izvršavamo u 99 posto slučajeva, onaj jedan u 24 sata. Zadnja vozila su nabavljena 2019. godine, a neka u voznom parku datiraju iz 90-ih godina', kazao je Vič.

Dodao je da svi podaci govore da je u 2022. godini u Hrvatskoj proizvedeno najviše otpada u povijesti od kada se vrše mjerenja.

Naveo je da su vozila sigurnija od starih te da se na njima smanjuje udio fizičkog rada. Zamolio je ljude da pravilno razdvajaju otpad jer ubacivanje svega u kontejnere može dovesti i do oštećenja kamiona.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, kazao je da je odlaganje otpada na Jakuševcu smanjeno za 24 posto te da je razdvajanje plastičnog otpada povećano za 59 posto.

'Reciklažna dvorišta u 2022. godini koristilo je 174 tisuća korisnika, u 2023. godini ta je brojka povećana na 385 tisuća korisnika, a takve trendove vidimo i u ovoj godini', kazao je Tomašević.

Dodao je da Zagreb i dalje ima najjeftiniji odvoz otpada u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj.

Istaknuo je da je broj radnika u Čistoći povećan za 150, a brojka se odnosi na komunalne radnike i čistače.

Govoreći o podzemnim spremnicima, naveo je da ih je postavljeno 90 na 25 lokacija i da se svaki tjedan postavljaju novi.

'Javna nabava pokrenuta je za polupodzemne spremnike i u prvoj fazi bit će 600 komada na 200 lokacija diljem grada. To će biti do kraja ove godine i početkom iduće', kazao je Tomašević.

Istaknuo je i da tijekom svibnja kreću refundacije za boksove za one koji su ih sami postavili.

Naglasio je da je u godinu i pol distribuirano 33 milijuna plavih vrećica te da je u istom periodu ispisano 13.139 kazni za nepropisno odlaganje otpada.