veliki posao

Zagrebačka Čistoća nabavlja 26 novih kamiona, evo koliko koštaju i kad stižu

11.03.2024 u 12:38

Bionic
Reading

UniCredit leasing i BKS Leasing Croatia dobili su posao nabave 26 kamiona za zagrebačku Čistoću putem financijskog leasinga. Iako je posao za sedam grupa vozila bio procijenjen na 7,19 milijuna eura bez PDV-a, pristigle ponude za sve grupe vozila bile su više pa će na kraju Grad za ovu nabavu izdvojiti nešto više od osam milijuna eura plus PDV

Ponude BKS-a i UniCredit leasinga bile su i jedine koje su stigle, a iste kuće dobile su posao nabave 15 kamiona i 2022. godine. I tada, kao i danas, pristigle ponude bile su više od procijenjenog iznosa.

Izuzev prve dvije grupe, gdje se vodila 'bitka' između spomenutih kuća, u preostalim grupama pristigle su ponude samo jednog od ponuđača.

U prvoj grupi nabavljalo se šest kamiona s cilindričnim spremnikom volumena minimalno osam kubnih metara, a unatoč tome što je ponuda BKS-a (1,57 milijuna eura) bila financijski povoljnija, odabrana je UniCreditova od 1,58 milijuna eura jer je ponuđeni krajnji rok isporuke bio 180 dana, odnosno trideset dana kraći od BKS-ova.

U drugoj grupi tražena su četiri kamiona s cilindričnim spremnikom volumena minimalno 16 metara kubnih, a odabrana je ponuda UniCredita (1,14 milijuna eura) jer je bila povoljnija od BKS-ove (1,18 milijuna eura.)

Preostale poslove u trima grupama dobio je UniCredit, a u dvjema BKS.

Premda su uvjeti nabave predvidjeli maksimalan rok za isporuku vozila od 270 dana u šest grupa, ponuđači su se obvezali da će to biti maksimalno 180 dana. Tek je za nabavku dva kamiona s potisnom pločom na tri osovine i kranom na krovu volumena minimalno 16 kubnih metara predviđena isporuka od maksimalnih 270 dana.

Ne bude li žalbi na odabir u prve dvije grupe i budu li ugovori potpisani u kratkom roku, Zagreb bi mogao imati minimalno 24 kamiona na raspolaganju do kraja godine. Uvjeti financijskog leasinga predviđaju otplatu u 60 rata, nakon čega bi kamioni postali vlasništvo Čistoće.

Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL