Lijevo-zelena koalicija

[VIDEO] Tomašević: Bandić postavljanjem zastava Hoda za život traži nove političke zaštitnike

27.05.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Lijevo-zelena koalicija osudila je u srijedu micanje zastava Zagreb Pridea i postavljanje zastava Hoda za život diljem grada, ocijenivši kako se radi o smišljenoj poruci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji pred izbore traži nove političke zaštitnike

Radnička fronta, Možemo, Zagreb je NAŠ i Nova ljevica koji na predstojećim parlamentarnim izborima nastupaju u koaliciji zelenih i lijevih stranaka, ocijenili su na konferenciji za novinare da se micanje Prideovih i postavljanje zastava Hoda od strane Grada ne događa slučajno.

'Najveći diler štandova i kućica u gradu koji je ujedno i gradonačelnik je već iz čistog interesa namještao štandove za referendum Željke Markić. Ponovno radi istu stvar prije parlamentarnih izbora i traži nove političke zaštitnike jer osjeća da bi ga HDZ mogao napustiti', ustvrdio je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević. Radi se o, kaže, smišljenoj poruci Milana Bandića koji im time želi reći da će biti njihov zaštitnik i podržavati njihove manifestacije. Tomašević je ustvrdio da se Hod uvijek koristi za političku instrumentalizaciju da se pomogne desnim konzervativnim političkim snagama da ostvare što bolji rezultat.

Pritom je podsjetio da se Hod za život 2017. održao na dan predizborne šutnje za lokalne izbore, 2019. na dan predizborne šutnje za europske izbore, te je izrazio uvjerenje da će se ove godine održati na dan predizborne šutnje za parlamentarne izbore jer će mu Nacionalni stožer dati 'zeleno svjetlo'. Danijela Dolenec iz političke platforme Možemo! poručila je da Grad ne bi smio na jednaki način surađivati s inicijativama koje teže prava proširiti i inicijativama koje prava ugrožavaju.

'A ovaj grad i gradonačelnik najbolje surađuju s inicijativama koje gaze ženska prava i LGBT osoba', istaknula je te pozvala sve da kazne takvu politiku, sad na nacionalnoj razini, a vrlo brzo i na lokalnoj. Dodala je da manifestacije poput Hoda okreću pilu naopako jer tvrde da su za nešto, a zapravo su protiv te zapravo zagovaraju daljnje uskraćivanje prava ženama. Katarina Peović (Radnička fronta) ustvrdila je da problem nije u skidanju zastava Pridea već u izjednačavanju manifestacije koja 'zagovara toleranciju, ljudska prava, prava LGBT manjina i ženino pravo na odabir i pobačaj sa Hodom za mržnju i netoleranciju koja predstavlja nešto što bismo trebali osuditi'.

'Ovakvim izjednačavanjem želi se očito poručiti da su tolerancija i netolerancija isto', istaknula je. Razlog pojavljivanja 'netolerantnih i profašističkih' svjetonazora vidi u skrivenom ekonomskom interesu onih koji ih promoviraju.

'Svaki puta kada desnica zaviruje u krevete, promovira tečajeve za preodgoj i ideološku manipulaciju, iza toga stoji materijalni interes kojemu je svjetonazor obična krinka', ustvrdila je Peović.​​​​​​​ Rada Borić (Nova ljevica) osvrnula se na sjednicu Skupštine koja će se održati 9. lipnja i na kojoj će se naći izmjene i dopune proračuna koji je, kaže, dva posto promijenjen u cilju pomoći oko koranavirusa i potresa. U novom gradskom Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju postoji odjel koji se se bavi ljudskim pravima i imao je, kaže, besmisleno malena sredstva - niti 600.000 kuna, a upravo je taj proračun izmjenama smanjen 50 posto.

'Gradonačelnik se vrlo često hvali kako je njegova stranka solidarna, a ovdje kada govorimo o ljudskim pravima vidi se da nekome nije u interesu da budu podržani programi za ljudska prava. Od desnice se može čuti da ljudi koji se bave ljudskim pravima žive od državnog i gradskog proračuna, a ovo pokazuje da to nije točno', poručila je Borić.