NENAD MATIĆ:

'Tolušić je želio zaštititi proizvođače iz Virovitičko-podravske županije'

11.08.2017 u 14:32

Bionic
Reading

Zelena lista (ZL) ocijenila je u petak kako smo zbog svega što se događalo s Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima izgubili 'balkanski trgovinski rat' kao i da je taj Pravilnik bio nepotreban te je upozorila na veliki uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije dok sa zemljama CEFTA-e imamo suficit u trgovinskoj razmjeni.

Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, rekao je novinarima ispred Ministarstva poljoprivrede da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svojom greškom uveo zemlju u balkanski trgovinski rat i da smo doživjeli poraz te da se srpski i bosanski mediji hvale kako su nas pobijedili i pokazali kako se brane nacionalni interesi.

Taj poraz nam nije trebao i u to se nismo trebali upuštati, nastavio je i dodao, a pogotovo nam nije trebao kada smo mi u pravu. Kazao je kako se predsjednik vlade Andrej Plenković uključio u ovaj problem i sagledao cjelinu, dok je ministar Tolušić htio zaštititi nekoliko proizvođača iz Virovitičko-podravske županije koji su htjeli malo višu cijenu, ne navodeći o kome je riječ.

Ocijenio je da se Tolušić upušta u 'tihi rat' s premijerom umjesto da je jučer cijela priča završila. Šteta je napravljena, jer je ministar bio nerealan u svojim zahtjevima te da je  za pregled uvoznih poljoprivrednih proizvoda s 90 povisio na 700 kuna a ne na 2000, Pravilnik bi 'prošao' jer bi u visini cijena bili u prosjeku EU, ocijenio je. Dodao je i da je sporni pravilnik donio nepopravljivu štetu u odnosima sa susjednim zemljama te ojačao njihovu pregovaračku poziciju.

Također je zatražio od ministra i drugih institucija 'detaljne podatke o trgovinskoj razmjeni sa susjedima na području voća i povrća i poljoprivrednih proizvoda, da se zna o čemu se govori'.

Ne zna se koji su proizvodi koji su se štitili i što se time željelo postići. Izvijestio je da jabuke dolaze iz Poljske, nektarine i kruške iz Italije i Španjolske a zemlje CEFTA-e nisu te koje ugrožavaju najvažnije prehrambene proizvodnje u Republici Hrvatskoj, kazao je. Podaci govore da je uvoz u Hrvatsku oko 9 milijardi eura i milijardu je veći u odnosu na lani, rekao je ocijenivši da smo opet postali uvozna zemlja.

U deficitu smo oko 360 milijuna eura, i protiv toga se ministar treba boriti, a iz podataka je vidljivo kako to dolazi iz zemalja EU a, sa zemljama CEFTA-e smo u suficitu 393 milijuna eura, dodao je. Najviši suficit imamo s Bosnom i Hercegovinom, oko 235, s Crnom gorom 55 milijuna eura te Srbijom 44 milijuna eura, izvijestio je Matić.

Pozvao je ministra da ne podnosi ostavku već da iz toga izvuče pouku te okupi stručnjake i udruge i s njima počne surađivati.