Čudi je mlaka reakcija

Marijana Petir: Kako Srbiji pada na pamet biti dežurni policajac?

11.08.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Marijana Petir, europarlamentarka kojoj je fokus djelovanja usmjeren na poljoprivredu, komentirala je fijasko hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića oko povećanja naknade za fitosanitarnu inspekciju voća i povrća iz zemalja koje nisu članice Europske unije, kao i situaciju vezanu uz Agrokor

Petir je u razgovoru za N1 kazala da je hrvatska obveza kontrolirati ono što dolazi iz trećih zemalja, ne samo susjede već i Tursku u kojoj se mogu koristiti herbicidi i pesticidi koji se ne koriste u EU-u.

'Trebamo kontrolirati što dolazi na hrvatsko tržište zbog odgovornosti prema proizvođačima i kupcima', smatra Petir koja je prokomentirala i protumjere koje je uvela Srbija odmah nakon povećanja taksi za inspekcijski nadzor koje su gotovo dovele do 'trgovinskog rata'.

'Srbija nema elemente za to i čudi me mlaka, zapravo nikakva reakcija hrvatske diplomacije. Kako Srbiji pada na pamet da se ponaša na ovakav način? Otkud joj ideja da bude dežurni policajac na ovim prostorima? Neka se počne ponašati kao buduća članica EU-a. Hrvatska je članica EU-a, a Srbija mora puno raditi na stjecanju uvjeta za članstvo', kazala je Petir.

Poručila je da se trebaju konačno donijeti zakoni kojima će se propisati kvaliteta hrane.

'Kada to napravimo pomoći ćemo potrošačima i proizvođačima. Ako Mađarska, Belgija, Njemačka, Francuska i druge zemlje mogu imati 50 posto domaćih proizvoda na policama može i Hrvatska', smatra Marijana Petir.

Europarlamentarka je komentirala je situaciju u posrnulom  divu Agrokoru.

"Zabrinuta sam od početka, upozoravala sam sve Vlade na nenormalni sustav potpori Agrokora. Netko je u politici u ime naroda svjesno upumpavao novac, postali su monopolist, puštali su seljake da čekaju novac što je uništilo desetke OPG-a i sada se postavlja pitanje kako se izvući iz toga. Voljela bih da odgovaraju predstavnici politike, sustav nadzora bankarskog sektora, a ne samo vlasnici", zaključila je Marijana Petir.