traže sastanak s premijerom

Poljoprivrednici podržali Tolušića, kažu da je Plenković pogriješio

 • Autor: M. Š./Hina
 • Zadnja izmjena 11.08.2017 13:16
 • Objavljeno 11.08.2017 u 11:52
Voćari i povrćari podržali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića

Voćari i povrćari podržali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predstavnici poljoprivrednika, voćara i povrćara u petak su ocijenili da je premijer Andrej Plenković pogriješio kad je naložio izmjenu Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te će zatražiti da ih idući tjedan primi kako bi mu bolje objasnili situaciju u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda

Na konferenciji za novinare u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) s takvim ocjenama su se složili predsjednik HPK-a Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske zajednice povrćara Hrvoje Gregurić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić te predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, koji su izrazili bezrezervnu podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Ocijenili su da je "jedini ministar poljoprivrede u zadnjih 15 godina koji je poslušao proizvođače i pokušao ih zaštititi, kao i hrvatske potrošače".

Sredinom srpnja Ministarstvo je donijelo novi pravilnik, kojim je naknadu za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja povećalo s 90 kuna na 2.000 kuna za svaki inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

To je povećanje naknade izazvalo niz reakcija susjednih zemalja, nakon čega je premijer Plenković ministru Tolušiću naložio da pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je izmijenilo Pravilnik te naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima vratilo na 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole.

"Ministar Tolušić napravio je dobar potez s Pravilnikom, a ni cijena od 2.000 kuna, koja je bila određena za kontrolu kvalitete nije bila previsoka, jer je slična i u brojnim članicama EU-a", izjavio je Brlošić, dodavši da su o svemu tome prije donošenja Pravilnika razgovarali s ministrom.

Poljoprivredna komora

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Najavio je da će već danas poslati zahtjev premijeru Plenkoviću da ih primi te da će tražiti da HPK dobiva mjesečna izvješća s granica o kontroli kvalitete uvezene hrane, odnosno voća i povrća.

Brlošić, kao i ostali prisutni na konferenciji, zaključili su da je premijer bio pod utjecajem, pa i svojevrsnim pritiskom, velikih trgovaca, spomenuvši pritom Podravku i Atlantic grupu, kao i ministara iz zemalja regije.

Uz ostalo, Brlošić je najavio da će tražiti da se pri sastavljanju novog proračuna nađe više mjesta za poljoprivrednike, koji su po njegovim riječima, od ulaska u EU stalno u gubitku i sa sve manje sredstava za unaprjeđenje proizvodnje i primjenu svih EU standarda o zaštiti bilja.

Banjavčić iz Hrvatske voćarske zajednice naglasio je da povrćari i voćari imaju veliku podršku na terenu od brojnih drugih poljoprivrednih i stočarskih udruga, jer su svi shvatili da hrvatsko voćarstvo i ukupna poljoprivreda propadaju zbog krupnog kapitala, a da mnogi zbog toga i napuštaju zemlju.

"U tom smislu, potez ministra Tolušića bio je neophodan, ali i zbog EU, jer mi u Hrvatskoj primjenjujemo sva dozvoljena zaštitna sredstva, a kontrola kvalitete nas košta oko 2 do 2,5 tisuće kuna. To sve nisu obvezne činiti susjedne zemlje izvan EU-a te su stoga hrvatski proizvođači u gubitku i manje konkurentni", upozorio je Banjavčić, istaknuvši da se Tolušićevim pravilnikom željela prekinuti dosadašnja praksa samo vizualne kontrole hrane pri uvozu.

Gregurić iz Hrvatske zajednice povrćara, ponovivši ocjenu da je premijer pogriješio u ovome slučaju, kazao je da od Tolušićevog pravilnika nije trebalo odustati jer smatra da je Hrvatska time bila na tragu odluke EU-a iz travnja ove godine da članice mogu međusobno kontrolirati uvoz hrane.

"Dosta nam je svega. Sad kad se počelo konačno nešto rješavati pozitivno za hrvatske proizvođače, ne možemo shvatiti da se opet ide protiv nas", rekao je Gregurić, dodavši da traže i smanjenje stope PDV-a na hranu.

Osim s Plenkovićem, oko toga tražit će i sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem, najavio je Gregurić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • lombard

  11.08.2017 12:50

  Ako smo toliko "u Europi" pa onda, dragi farmeri, izvozite svoje proizvode u tu Europu - u Austriju, u Njemačku, u Francusku, Nizozemsku .... Gdje je problem? U tome što to niste u stanju pa vam je jedino tržište Bosna ili Srbija ili Crna Gora? E pa onda dajte malo porazgovarajte s vašim mini...

 • samostalan

  11.08.2017 12:43

  Slazem se

 • odmah kaznit

  11.08.2017 12:21

  Prvi ministar koji ima muda i naplatiti divlji uvoz povrća i voća iz bosne, srbije i turske a koji debelo pidrzavaju plodine i todorić! SVAKA ČAST MINISTRE I POLJOPRIVREDU TREBA ZNAT ZASTITIT!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi