KULMEROVI DVORI

Todorići više ne žive u hotelu

27.01.2010 u 07:50

Bionic
Reading

Kulmerovi dvori više nisu registrirani kao hotel nego su postali privatna rezidencija obitelji Todorić. Poduzetnik Ivica Todorić uspio je objekt javne namjene – hotel u sjevernom dijelu Zagreba, u kojem već godinama živi s obitelji – pretvoriti u privatnu rezidenciju, otkriva Večernji list. Zagrebački Gradski ured za izgradnju izdao je sredinom prosinca lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju (uz prenamjenu) hotela Kulmerov dvorac u rezidencijalnu građevinu s pratećim sadržajima proširenoga stambenog standarda

Prema izmijenjenom GUP-u, 'iznimno se na zaštitnim zelenim površinama podsljemenske zone mogu graditi složene rezidencijalne građevine na površini od najmanje 15.000 četvornih metara'. U tu iznimku uključeno je Todorićevo imanje, koje se, zanimljivo, prostire na 15.500 kvadrata, baš koliko je potrebno za prenamjenu. Željko Horvat iz Grada Večernjakovim novinarima je rekao da promjena GUP-a omogućuje gradnju veleposlanstava.

Površinu Todorićevih Kulmerovih dvora uzeli su kao primjer rezidencijalne građevine, a površina imanja onemogućuje preizgradnju. Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad za Večernjak je izjavio da je riječ o novoj obmani.

'Imamo informacije da Todorić nije pristao na to da mu se izravno pogoduje pa se stoga, da se njega zadovolji, a da stvar bude manje očita, išlo tako daleko da se izmijenio GUP, premda gotovo nitko osim njega ne može zadovoljiti propisane uvjete', kazao je Celakoski.

Pravo na grad od Gradske skupštine će zahtijevati vraćanje GUP-a na staro, tj. ukidanje iznimaka. Večernji list podsjeća da su aktivisti Zelene akcije i Prava na grad lani ispred Kulmerovih dvora izveli medijski popraćenu akciju, želeći upozoriti na to da Grad pogoduje moćnicima. Nakon što su se predstavili kao turisti koji žele odsjesti u hotelu, stigao je Tonči Kriste iz Agrokora s objašnjenjem da je 'hotel zatvoren zbog kategorizacije'.