KOSTURI ISPADAJU IZ ORMARA

Todorić državi i Bandiću godinu dana nije plaćao najam, ali to nije sve...

Milan Bandić i Ivica Todorić

Milan Bandić i Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: Robert Belosevic / CROPIX

Dok su se vodile rasprave o tome je li Agrokor dužan državi za neplaćeni porez, tportal doznaje kako ipak postoje drugi dugovi prema državi. Riječ je o dugu Konzuma za najam državnih prostora. Osim državi, Konzum duguje i Gradu Zagrebu najamnine za prostore, i to za gotovo godinu dana, ali i za i ostale naknade

Kome i koliko je dužan Agrokor, donedavno u vlasništvu Ivice Todorića, trebalo bi se znati 10. lipnja, do kada traje proces prijave tražbina. I dok iz koncerna tvrde da državi nisu ostali dužni za porez, tportal doznaje kako prema državi ipak postoji dug. Riječ je, doduše, o kapi u moru od više od 40 milijardi kuna dosad utvrđenih dugova, ali ona ukazuje na to kako država gospodari svojom imovinom i o tretmanu koji je uživao vlasnik Agrokora.

Naime, država je Konzumu dala u najam devet poslovnih prostora, od čega ih je pet u Zagrebu, a preostala četiri diljem Hrvatske. Ukupni dug za te prostore iznosi 1,84 milijuna kuna, od čega 1,12 milijuna kuna za prostore u Zagrebu. Na naš upit na koji period se odnose spomenuta dugovanja, iz Ministarstva državne imovine, kojim upravlja Goran Marić, nisu odgovorili pa se ne može sa sigurnošću utvrditi je li Vlada Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića ili Andreja Plenkovića dopustila da se dug gomila. Osim što su potvrdili da dug postoji, iz Ministarstva navode i još jedan zanimljiv detalj.

'Osam prostora ima pravni temelj za korištenje, dok trenutno jedan poslovni prostor ima status bespravnog korisnika. Zbog navedenog dugovanja od DORH-a je zatraženo pokretanje postupka radi naplate potraživanja te za bespravno korištenje poslovnog prostora postupak iseljenja', napominju u odgovoru iz Ministarstva.

Kada je to zatraženo od DORH-a, u odgovoru se ne navodi, kao ni o kojim prostorima je riječ, a do podataka je nemoguće doći i putem stranica Ministarstva jer na njima ne postoji popis nekretnina koje su dane u najam, njihova kvadratura i cijena.

No Konzum nije ostao samo dužan državi za najam. Slična stvar je i s Gradom Zagrebom u kojem u najmu imaju 18 poslovnih prostora.

'Prema knjigovodstvenom stanju, koje za Grad Zagreb vodi Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) za 16 poslovnih prostora postoji dugovanje zakupnine i ostalih naknada s osnova korištenja prostora, a koje se dugovanje odnosi za nepunu zadnju godinu dana', stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Damira Lasića, pročelnika Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada.

Koliki je točno dug Lasić nije odgovorio, ali je dodao da je Grad 31. ožujka ove godine Konzumu uputio opomenu uz poziv za plaćanje dugovanja. Ako ga ne bi platio, a odgovor smo dobili prije tjedan dana, Grad bi trebao aktivirati zadužnice u iznosima od deset do sto tisuća kuna, ovisno o veličini prostora i lokaciji,  koje Konzum dao kao garanciju za uredno plaćanje najma.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Za kojih šesnaest prostora Konzum nije platio najam nepunu godinu dana Lasić nije naveo. Međutim, na stranicama Grada mogu se pronaći svi prostori u kojima je Konzum kao i zaključci o sklopljenim ugovorima s maloprodajnim lancem za većinu njih.

Riječ je o prostorima veličine od 65 do 561 kvadrata čija cijena najma varira ovisno o zoni. Tako je, primjerice, za mjesečni najam u nultoj zoni u Frankopanskoj ulici Konzum za 143 kvadrata prostora dužan plaćati 9.490 kuna mjesečno, dok najam za 561 kvadrata u trećoj zoni na Hrgovićima (Jarun) iznosi 7.536 kuna.  

Tako se u gruboj računici može doći do duga od oko 1,2 milijuna kuna. No da je dug i veći da se zaključiti iz Lasićeva odgovora u kojem se uz dugovanje za zakupnine spominje i dug za 'ostale naknade s osnova korištenja prostora'.

Izmjenom zagrebačkog GUP-a omogućeno je da Kulmerovi dvori iz hotela postanu rezidencijalna građevina

Izmjenom zagrebačkog GUP-a omogućeno je da Kulmerovi dvori iz hotela postanu rezidencijalna građevina

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Je li Grad nepunu godinu dana neplaćanje gradskih prostora tolerirao zbog dobrih odnosa Ivice Todorića i gradonačelnika Milana Bandića ili je riječ o uvriježenoj poslovnoj praksi gradskih službi, može se samo spekulirati. No veza Todorić – Bandić dobro je poznata, a davna izmjena GUP-a, kojom je omogućeno da Kulmerovi dvori iz hotela postanu rezidencijalna građevina, odnosno privatni dvorac obitelji Todorić, tek je jedna od njih.

Iako smo pitali i u Agrokoru, koliko točno Konzum duguje Gradu, do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!