objašnjavamo stavku po stavku

Konačno se zna koliko je kome i zašto dužan Agrokor

11.05.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Agrokor je u četvrtak objavio priopćenje u kojem je naveo da je 19 najvećih tvrtki u koncernu dužno po raznim osnovama više od 40,4 milijarde kuna. Zanimljivo, Agrokor je priopćenje poslao i Irskoj burzi koja je vjerojatno tražila očitovanje o stanju u najvećoj hrvatskoj kompaniji

Podaci iz priopćenja ukazuju na to da je Agrokor financijskim vjerovnicima dužan 24,9 milijardi kuna, dug po kamatama iznosi 406 milijuna kuna, dug po osnovi mjenica 7,3 milijarde kuna, dok zajmovi dobavljača iznose 6,2 milijarde kuna uz 1,5 milijardi kuna ostalih zajmova.

Dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obvezi i ostalom, ne prikazuju dugovanje cjelokupne Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava. To su redomAgrokor, Konzum, Velpro centar, Konzum d.o.o. Sarajevo, Tisak, Jamnica, Agrokor trgovina, Belje, Dijamant, PIK Vrbovec – mesna industrija, Frikom, Zvijezda, Roto Dinamic, Ledo, Vupik, PIK-Vinkovci, Velpro BH, Sarajevski Kiseljak i Ledo Čitluk.

U gore navedene brojke nije uračunat kredit od 80 milijuna eura koji je Agrokor uzeo pod upravom Ante Ramljaka. U Agrokoru napominju da financijski podaci nisu revidirani te da postoji mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u financijskim izvještajima koje se još provjeravaju. 

'Agrokor ovime želi upozoriti vjerovnike na činjenicu da zbog moratorija određenog sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, izrijekom nije dopušteno poduzimanje bilo kakvih ovršnih radnji, pokretanje sudskih postupaka, korištenje pravnih lijekova i poduzimanje drugih sličnih radnji protiv Grupe tijekom trajanja postupka izvanredne uprave', napominju u priopćenju koje je poslano Irskoj burzi, vjerojatno na njen zahtjev. 

Osigurani kratkoročni nebankovni dug predstavlja zajmove kao što su repo ugovori koji su sklopljeni s lokalnim vjerovnicima i poslovnim partnerima. Najveći dio osigurana nebankovnog dugovanja Grupe osiguran je zalogom na vlasničkim udjelima pojedinih povezanih i ovisnih društava Grupe.

Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine pojedinačno najveći nebankovni kreditor bila je Adris Grupa s 967 milijuna kuna. Financijski leasing odnosi se primarno na leasing opreme i vozila. Dodatno, u 1,99 milijardi kuna osiguranih ne-bankovnih dugovanja i financijskih leasinga koji su navedeni u tablici, nije uključeno 1,377 milijuna kuna osiguranih obveza, koji se ubrajaju pod zajmove dobavljača.

Grupa je imala 13,83 milijarde kuna neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova. Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine, najveći neosigurani bankovni zajmodavac bila je Sberbank s 8,1 milijardu kuna.

Agrokor Grupa ima i 7,3 milijarde kuna nenaplaćenih obveznica. To su 9,875 posto obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2019. godine (2,2 milijarde kuna), 9,125 posto obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2020. godine (2,4 milijarde kuna), a 8,875 posto obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2020. godine (2,07 milijardi kuna) i Europski komercijalni zapisi ukupnog iznosa od 614 milijuna kuna koji dospijevaju u lipnju i kolovozu 2017.

Dug po internim i vanjskim mjenicama iznosi 7,3 milijarde kuna. Ukupne obveze prema dobavljačima iznose 6,2 milijarde kuna, od čega tri posto otpada na dug TDR-u koji je Agrokorov najveći pojedinačni dobavljač.