poznati zagrebački frizer:

'Todorić je predivan čovjek i ima fenomenalnu kosu, kao i Plenković'

14.05.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Čovjeku kroz život uz jednog dobrog liječnika i zubara, treba i kvalitetan frizer. I oni se nikad ne mijenjaju. Znaju to i Ivica Todorić i Andrej Plenković koje već desetljećima šišaju škare samo jednog te istog frizera – 63-godišnjeg Zorana Dačića iz zagrebačkog salona Neno

Salon na uglu Bauerove i Martićeve ulice, u samom srcu metropole, na istoj lokaciji radi više od 40 godina. Zoran ili Zoki, kako ga zove njegova šefica Nevenka Blagus, došao je početkom '80 iz Beograda.

'Prvo je bio na probi, ali brzo sam shvatila kako je riječ o izuzetnom majstoru. Mnogi misle da mi je on suprug. Toliko smo dobri', kroz smijeh priča Nevenka.

Sjedimo ispred salona uz kavu i čašicu 'jegera', a naš razgovor svako malo prekida neka mušterija ili prolaznik koji srdačno pozdravljaju naše sugovornike.

Zoran se prisjeća kako je Plenković prvi put ušao u salon još kao srednjoškolac. Todorića šiša više od 30 godina, a njegova oca Antu Todorića i duže od toga.

  • +5
Šefica salona Neno Nevenka Blagus. Salon je nazvala prema svom sinu koji se ne bavi frizerajem. Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Osnivač Agrokora na Zoranov stolac sjeda svako ili svako drugo jutro. Istog rituala drži se i nakon što je posrnuli koncern predao u ruke državi.

'Nisam primijetio na njemu neku promjenu ili zabrinutost. Ne znam što da vam kažem… Za mene je Todorić predivan čovjek. Za njega bih ruku dao. Jednostavan je i drag. Voli se šaliti. Sličan je i premijer Plenković. Često dok ih šišam, pričam viceve. Ljude u kriznim situacijama treba nasmijati, reći neku lijepu riječ, dobar vic… Dati im volju. Ja s njima pričam kao sa svakim običnim čovjekom', objašnjava Zoran.

Pitamo ga kakve viceve vole Todorić i Plenković. 'Svakakve, pa i masne', odgovara uz šeretski osmijeh.

Sličnost između premijera i Todorića je što i jedan i drugi imaju fenomenalnu kvalitetu kose, barem prema riječima njihova frizera. Morate mu vjerovati jer sumnjamo da su ih i njihove supruge toliko milovale po glavi koliko Zoran.

Nažalost, novinar tportala nije mogao testirati njegove vještine zbog nedostatka kose. Zato ga je kasnije preuzela Zoranova kolegica Jadranka kako bi mu obrijala glavu.

Pitamo vlasnicu salona Nevenku smeta li joj što fotoreporteri često slikaju Todorića kad dolazi ili odlazi sa šišanja. Nedavno je i Plenković uhvaćen ispred Nene.

'Meni ne treba medijska popularnost. Nama je dovoljno naših deset prstiju da budemo popularni. Meni su sve mušterije iste. Bio on Todorić ili neki običan radnik. Kad vam sjedne na stolac, vi ne gledate je li netko lijep, ima li para ili sportski auto. Gledate samo da čovjeka uredite i da je on zadovoljan', ističe Nevenka.

Ako je suditi prema imenima mušterija, frizerkama i frizerima Nene i te kako uspijeva zadovoljiti klijentelu jer osim Todorića i Plenkovića, kod njih na šišanje dolaze gotovo svi koji nešto znače na našoj društvenopolitičkoj sceni. Od direktora velikih kompanija, njih najčešće šiša Jadranka, pa do političara, sportaša, liječnika, glazbenika…

Svoje vlasište tako u Neni uređuju general Ante Gotovina, HDZ-ovac Vladimir Šeks, neurokirurg Joško Paladino, košarkaški izbornik Aco Petrović, šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, bivši TV voditelj Hamed Bangoura, Zdravko Mamić

Da ne bude zabune, salon Neno nije samo za muškarce, već šišaju i žene. Nudi se pedikura, manikura i masaža vlasišta. Cijene su u zagrebačkom prosjeku. Šišanje za muškarce je 50 kuna, a puni tretman - pranje, šišanje, frizura i brijanje za je 150 kuna.

Na odlasku pitamo Zorana koliko će još dugo raditi.

'Dok mogu stati na noge i dok me ruke slušaju. Volim ovaj posao. Volim ljude. I volim pričati viceve' , poručio je Todorićev i Plenkovićev najdraži frizer.