ISTRAGA U TRI PRAVCA

Tko stoji iza bombaškog napada u Dortmundu: islamisti ili lijevi ekstremisti?

12.04.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Bombaški napad na nogometaše Borussije Dortmund (BVB) potresao je Njemačku, a istragu je preuzelo savezno državno odvjetništvo koje se inače bavi teškim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, primjerice terorizmu. Zasad nije sigurno tko je odgovoran za napad, jer su se zasad pojavila dva pisma u kojima se preuzima odgovornost - u jednom se poziva na Allaha, a drugo se pojavilo na društvenim mrežama sa scene lijevih ekstremista

Je li bombaški napad na nogometaše Borussije iz Dortmunda bio ‘u ime Allaha’ ili ‘simbol protiv politike BVB-a’, koji se nedovoljno bori protiv desničarskog populizma, rasizma i ksenofobije? Tim pitanjem se trenutno bave njemački istražitelji, nakon sinoćnjeg napada na autobus koji je prevozio nogometaše Borrusije na utakmicu s Monacom. Ozbiljno je ozlijeđen španjolski nogometaš Marc Batra, koji je morao biti i operiran, a ozlijeđen je i jedan policajac iz policijske pratnje autobusa. Njemačka policija je na licu mjesta našla i jednu eksplozivnu napravu koja nije eksplodirala. Tri zato jesu i Njemačka je danas poprilično u šoku zboga tog posve neočekivanog napada.

Šok su doživjeli i nepovrijeđeni nogometaši Borussije, a navijači oba kluba su se pokazali iznimno discipliniranima i susretljivima. U samo dvadesetak minuta nakon napada u miru i tišini ispražnjen je pun stadion u Dortmundu, a navijači Monaca su završili u domovima navijača Dortmunda kao gosti.

  • +3
Eksplozija u Dortmundu Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Šef policije u Dortmundu Gregor Lange izjavio je na konferenciji za medije par sati nakon napada kako je najvjerojatnije riječ o ‘ciljanom napadu na momčad’, a istraga se prvih sati vodilla pod sumnjom pokušaja ubojstva. No, ubrzo se u istragu uključilo Savezno državno odvjetništvo, koje se inače bavi najtežim zločinima, a i prvo pronađeno pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad upućuje na to kako bi mogla biti riječ o terorističkom činu. U njemu se navodno govori o tome kako Njemačka podržava američke napada u Siriji i traži zatvaranje američke zračne baze Rammstein.

No, prema neslužbenim informacijama iz njemačkih medija, istraga se vodi u tri pravca: prvi je prema islamističkim krugovima, drugi prema sceni lijevih i desnih esktremista, a treći je usmjeren na nogometne huligane i tzv. ultraše.

O napadu na nogometaše BVB-a su se na društvenim mrežama brzo oglasili i vodeći njemački političari. Lider SPD-a i kancelarski kandidat Martin Schulz je na Twitteru napisao da je šokiran i poželio brz oporavak nogometašima, te siguran put kući svim navijačima, ministar pravosuđa Heiko Maas je napisao ‘You’ll never walk alone!’, dok je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert pohvalio solidarnost navijača Monaca i poručio da su ‘danas svi uz BVB’.

Savezno državno odvjetništvo za 14 sati najavilo je press konferenciju na kojoj će objaviti razloge svojeg preuzimanja istrage, kao i aktualne informacije o bombaškom napadu na nogometaše BVB-a.