ČETIRI GODINE POSLIJE

Tko se održao na listama SDP-ove koalicije, a tko se oprostio od pozicije?

17.10.2015 u 18:08

Bionic
Reading

Prije četiri godine Kukuriku koalicija uvjerljivo je sa svojim listama odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima. Četiri godine kasnije Kukuriku koalicije više nema, zamijenila ju je koalicija Hrvatska raste. IDS su zamijenili Hrvatski laburisti i A-HSS, a neke SDP-ove saborske veterane zamijenila su neka nova lica koja su se profilirala u posljednje četiri godine

Tko će točno popuniti saborske, klupe znat će se nakon 8. studenog, no već je sada vidljivo da za neke na listama koalicije Hrvatske raste nije bilo mjesta. SDP je u posljednje četiri godine bio pomalo uzdrman unutarstranačkim previranjima vezanim uz izbacivanje Slavka Linića, ali istragama i optužnicama koje su se povele protiv nekih aktualnih, ali i sada već bivših članova stranke. HNS je pak u posljednje četiri godine ostao bez predsjednika stranke Radimira Čačića, koji je nakon izbacivanja osnovao Narodnu stranku - Reformiste, ali za sobom poveo dobar dio onih koji su 2011. bili na listama Kukuriku koalicije. IDS, nezadovoljan provedbom Plana 21, u novoj koaliciji nije htio sudjelovati, no tu su spremno uskočili Hrvatski laburisti. Oni su u posljednje četiri godine također ostali bez predsjednika stranke Dragutin Lesara koji se, kako se zasad čini, odlučio povući iz aktivne politike. Laburiste je preuzela Nansi Tireli, no ni ona se na kraju mandata nije mogla pohvaliti jakim snagama u Saboru - sa šest zastupnika Laburisti su spali na svega dva.

Prema koalicijskim listama koje su danas objavljene, u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća centar Zagreba i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, barem što se tiče prva tri mjesta nije se ništa promijenilo. Zoran Milanović i dalje predvodi listu, slijedi ga šefica HNS-a Vesna Pusić, dok je na trećem mjestu predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Na četvrtoj poziciji smjestio se glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan koji je prije četiri godine bio nositelj liste Kukuriku koalicije u 5. izbornoj jedinici. Na petu, šestu i sedmu poziciju smjestili su se ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar zdravlja Siniša Varga i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, koji prije četiri godine nisu bili na listama.

No dok su neki prvi put došli na liste, za neke nije bilo mjesta. Josip Kregar koji je prije četiri godine kao nezavisni kandidat bio na SDP-ovoj listi u 1. izbornoj jedinici, sada je član novonastale stranke Ive Josipovića. Mjesta ovaj put nije bilo ni za Gvozdena Sreća Flegu, što i ne čudi jer je posljednjih mjeseci bilo jasno da se ne slaže s politikom vrha SDP-a, kojem je još u ožujku uputio i svojevrsni manifest tražeći politički zaokret stranke. Na listi ovaj put nema ni Račanovog sina Ivana, a nema ni aktualnog zamjenika ministra financija Igora Rađenovića, za kojeg se, uvjeravao je danas Milanović, čuva mjesto u izvršnoj vlasti.

Predsjednik Sabora Josip Leko, a ujedno i predsjednik Glavnog odbora SDP-a, za razliku od 2011. kada je bio na drugoj poziciji u 7. izbornoj jedinici, ovaj put predvodi listu u 2. izbornoj jedinici, koja obuhvaća istok Zagreba i Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Slijede ga ministar obrta Gordan Maras, predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedran Babić, te predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol, koja je 2011. bila na listi u 1. izbornoj jedinici. Na petom je mjestu HSU-ov Željko Šemper, na sedmom koalicijski partner Stanko Grčić iz A-HSS-a, dok je popularna HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, koja prije četiri godine uopće nije bila na listi, na osmom mjestu.

Ovaj put s liste u 2. izbornoj jedinici izostalo je ime Zvonimira Mršića koji se u međuvremenu skućio na čelu Podravke. Na listi nema ni bivšeg zamjenika ministrice socijalne politike i mladih Darka Ledinskog kojemu je vjerojatno kumovao poraz na lokalnim izborima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nakon četiri mandata ovaj put na listama nema ni Marije Lugarić.

Dok je prije četiri godine tada HNS-ovac Radimir Čačić predvodio uvjerljivu pobjedu Kukuriku koalicije u 3. izbornoj jedinici, nakon njegovog odlaska i formiranja nove stranke, sličnom se uspjehu sada nada ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je prvi na listi u toj izbornoj jedinici, u kojoj su Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija. Slijede ga potpredsjednici Sabora HNS-ov Milorad Batinić i SDP-ova Dragica Zgrebec, koja je prije četiri godine bila na listi u 2. izbornoj jedinici. Na četvrtom je mjestu međimurski župan Matija Posavec, dok je posljednji je na listi varaždinski župan Predrag Štromar, obojica HNS-ovci.

Osim Čačića, ovaj put se na listi u 3. izbornoj jedinici nisu našli SDP-ova saborska zastupnica Nadica Jelaš, Željko Kolar koji je u međuvremenu postao krapinsko-zagorski župan, načelnik Goričana Mario Moharić i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Iako se do posljednjeg trenutka nije znalo tko će predvoditi koaliciju listu u 4. osječkoj izbornoj jednici te se čak i spekuliralo imenom Ante Kotromanovića, odabir SDP-a na kraju je pao na mladog šefa osječko-baranjske stranačke organizacije Domagoja Hajdukovića. Sukladno koalicijskom sporazumu, drugi u 4. izbornoj jedinici je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je prije četiri godine bio na listi u 5. izbornoj jedinici. Na treću poziciju smjestio se novi koalicijski partner Hrvatski laburisti, odnosno potpredsjednik te stranke Jaroslav Pecnik. Na četvrtoj je poziciji šef virovitičko-podravskog SDP-a Tomislav Žagar, a na petom šef đakovačkog SDP-a Damir Tomić.

Na listi u 4. izbornoj jedinici ovaj put nema imena bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja se prije ljeta našla na meti USKOK-a zbog trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Na listi ovaj put nema ni bivše europarlamentarke Sandre Petrović Jakovine.

Nakon što se Igor Dragovan premjestio na listu u 1. izbornoj jedinici, čast da bude prvi na listi u 5. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, pripala je bivšem požeškom gradonačelniku Zdravku Ronku. Slijede ga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, HSU-ova Marija Ilić i ministar branitelja Predrag Matić, dok je na četvrtom mjestu šef vinkovačkog SDP-a Damir Rimac. U 5. izbornoj jedinici više nema Željka Sabe koji je sam napustio SDP i koji se trenutačno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog podmićivanja vukovarskih vijećnika.

Veliko iznenađenje nova koalicija Hrvatska raste priredila je u 6. izbornoj jedinici koja obuhvaća jugoistok Zagreba i Zagrebačke županije te Sisačko-moslavačku županiju, gdje će listu predvoditi ministar financija Boris Lalovac. Prije četiri godine ga nije bilo na listama, a do danas su ga stranački kuloari i mediji smještali u 2., 8. i 10. izbornu jedinicu. Na listi u 6. izbornoj jedinici na drugom mjestu je bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, treći je HNS-ov Goran Beus Richembergh, a četvrti ministar rada Mirando Mrsić. Peta je pozicija pripala bivšem SDP-ovom zamjeniku zagrebačkog gradonačelnika Ivi Jelušiću, a na sedmoj se poziciji našao i pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Prije četiri godine listu u 6. izbornoj jedinici predvodila je Marina Lovrić Merzel koja je zbog sumnji u korupciju u međuvremenu izbačena iz SDP-a. Mirela Holy, koja je također prije četiri godine bila na listi, u međuvremenu je napustila SDP i osnovala ORaH. Vesna Fabijančić Križanić postala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva te zbog toga morala napustiti SDP. Na listi u 6. izbornoj jedinici nema više niti bivšeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina, ali ni zagrebačkih SDP-ovaca Dana Špicera te Daniela Mondekara koji je ujedno vršio i visoku funkciju predsjednika saborskog Odbora za europske poslove.

Prva u 7. izbornoj jedinici, koja obuhvaća jugozapadni dio Zagreba i Zagrebačke županije, Karlovačku i dio Primorsko-goranske županije, kao i prije četiri godine je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Slijedi je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, dok je na trećem mjestu HNS-ova Nada Turina Đurić koja je na prošlim izborima bila na listi u 8. izbornoj jedinici. Na četvrtoj je poziciji SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, dok se na petom mjestu našao šef Milanovićevog kabineta Tomislav Saucha koji je prije četiri godine bio na listi u 1. izbornoj jedinici. Na devetom mjestu skućio se predsjednik Foruma mladih SDP-a Nenad Livun, dok je na posljednjem, 14. mjestu zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Na listi ovaj put nema Luke Denone koji se odlučio kandidirati kao nezavisni kandidat na listi sa Slavkom Linićem, čime je automatski isključen iz SDP-a.

Ovaj put, zbog odluke IDS-a da ide samostalno na izbore, 8. izborna jedinica ojačala se SDP-ovim snagama. Listu u toj jedinici koja obuhvaća zapad Primorsko-goranske i Istarsku županiju, predvodi Željko Jovanović, drugi je saborski zastupnik Peđa Grbin, a slijede koalicijski partneri HSU-ov šef Silvano Hrelja i predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Osim IDS-ovaca, ovaj put na listi se nije našao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je odbio kandidaturu. Mjesta nije bilo ni za saborsku zastupnicu SDP-a Romanu Jerković, kao ni za tajnicu Sabora Lidiju Bagarić.

Protiv Tomislava Karamarka lijeva koalicija kao prvog na listi u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, suprotstavit će potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je tu jedinicu predvodio i prije četiri godine. Na drugoj poziciji je mladi načelnik Tisnog Ivan Klarin, a slijede ga šefica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac, bivša ministrica Ingrid Antičević Marinović i predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović. Na posljednjem je 14. mjestu pomoćnik ministra uprave, SDSS-ov Boris Milošević.

Na listi u 9. izbornoj jedinici više nema Petra Baranovića i Vesne Sabolić, koji u posljednje četiri godine napustili HNS i prešli Čačićevim Reformistima.

Koalicijsku listu u 10. izbornoj jedinici, koja obuhvaća jug Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju, ovaj put će predvodit ministar obrane Ante Kotromanović koji je prije četiri godine bio u 9. izbornoj jedinici. Na drugom mjestu slijedi potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a na trećem je mjestu ministar uprave Arsen Bauk, koji je prije četiri godine predvodio listu u 10. izbornoj jedinici. Na četvrtom je mjestu bivši pomoćnik ministra uprave Darko Parić, a na petom šef dubrovačko-neretvanskog SDP-a Davor Penić.

Na listi u 10. izbornoj jedinici nije bilo mjesta za SDP-ovog veterana Marina Jurjevića, ali ni za SDP-ovu Tatjanu Šimac Bonačić. Ovaj put na listi nema ni HNS-ovog gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića.

Zbog nespojivosti dužnosti na listama, za razliku od prije četiri godine, nema europskog povjerenika Nevena Mimice te europarlamentaraca Tonina Picule, Biljane Borzan i Joze Radoša.