GODIŠNJI IZBOR GAY.HR-A

Tko je veći homofob, Kosor ili Kajin?

25.01.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, osim što prima nagradu za političarku godine, mogla bi se okititi i titulom za naj homofoba za 2009. Prema anketi na portalu gay.hr, za sada drži drugo mjesto, iza saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina, među 10 nominiranih homofoba

Kajina je na prvo mjesto dovela njegova izjava kako će 'sigurno biti zadnji u parlamentu koji će dignuti ruku za zakon kojim će istospolni partneri pred matičarom moći zasnivati bračnu zajednicu ili usvajati djecu'. Još jedna njegova izjava uvrštena je u izbor: 'pederi su postali agresivni, jer svako opredjeljenje drukčije od njihovog smatraju nenormalnim, a to je nešto o čemu moraju početi voditi računa, jer iritiraju javnost.'

Marijana Petir


Jadranka Kosor pak smatra da 'je homoseksualnost neprirodno stanje'. Protiv sam nasilja nad takvim ljudima, ali njihove brakove ne treba legalizirati ni praviti usporedbe između Hrvatske i zemalja gdje se to dozvoljava', kazala je premijerka te se ovom izjavom plasirala na visoko drugo mjesto za naj homofoba.

Mirjana Vulin, bivša ravnateljica psihijatrijske bolnice Lopača na Rabu na trećem je mjestu. Ona je ujedno i jedina na listi koja ne dolazi iz političke i medijske sfere. Dok je bila na čelu navedene ustanove, Anu Dragičević iz Rijeke liječila je od homoseksualnosti.

Na četvrtom mjestu je saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir. Slijedi bivši predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang koji je na listu dospio izjavom o gay romanu 'Male plišane zvijeri: 'To je nedopustivo iz pedagoških i moralnih razloga, jer je nametanje javnom mišljenju neprirodnih odnosa u zajednici i nelegalno je.'

Daniel Delale

Iza Andrije je Danijel Delale, urednik i voditelj 'Red Carpeta' na Novoj TV. On je za gay.hr kazao kako je 'šokiran'. 'Mislim da su gospoda koja su sastavljala ovo glasovanje pobrkala lončiće. Otkad je emisija započela s prikazivanjem, a to je već sedam godina, oduvijek sam podržavao queer zajednicu i radio na tome da osvijestim Hrvate koji su imali homofobne stavove. U 'Red Carpetu' stalno imamo priloge koji pozitivno govore o homoseksualnoj zajednici. Oduvijek sam zauzimao javni stav da je OK biti gay', branio se Delale.

Za sada sedmo mjesto drži ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović koji je izjavio da je odbio ponudu djelatnika teretane da se opusti u sauni zato što zna da 'oni (homoseksualci) vole doktore'. No očito je da je, unatoč 'gay opasnosti', ministar bio u sauni, jer je tvrdio da se protiv svinjske gripe bori odlascima u saunu.

Osmi je Josip Miljak predsjednik HČSP-a koji je kazao: 'Nedopustivo je da šačica dezorijentiranih i nemoralnih ljudi terorizira i nameće svoj nakaradni stil života ostalima od gotovo milijun građana grada Zagreba, a i cijele Hrvatske.' On je ujedno i organizator skupa Anti-gay pride.

Bilo bi čudno kada se na listi ne bi našao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je tijekom jednog od sučeljavanja u predsjedničkoj kampanji na pitanje novinara 'da saznate da vam je kći lezbijka, biste li joj dopustili da živi u istospolnom braku' odgovorio: 'Živimo u 21. stoljeću, no učinio bih sve kroz odgoj da do toga ne dođe.'

Vesna Pusić


I na kraju je Renato Baretić, kolumnist Nacionala, koji u tekstu o Iskorakovoj brošuri piše o 'militantnim homoseksualcima i heterofobima', navodeći homoseksualne muškarce kao osobe koje 'pohotno vrbuju friško mlado meso'.

Uz izbor najhomofoba, tu je i lista gay friendly osobe godine. Nominirani su: Aleksandar Stanković, urednik i voditelj emisije 'Nedjeljom u dva' na HTV-u, redatelj Dalibor Matanić, voditeljica Ida Prester, pjevačica Ivanka Mazurkijević i grupa Stampedo, Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a, Petar Milat, (MaMa) voditelj institucije neovisne kulture u Zagrebu, predsjednik Stjepan Mesić, Severina, Šime Lučin, saborski zastupnik SDP-a i Vesna Pusić, saborska zastupnica HNS-a, koja je trenutačno i vodeća na listi gay friendly osobe.

Anketa traje do 18 sati. Stoga glasajte za najhomofobe ili za naj gay friendly osobe.