A TKO JE NAJSIROMAŠNIJI

Tko je najbogatiji među stranačkim glavešinama - Plenković, Milanović ili netko treći?

06.09.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Najsiromašniji među liderima nacionalnih lista, koje imaju šanse prijeći izborni prag, uvjerljivo je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji u svom vlasništvu ima samo njivu pored Karlovca, vrijednu 5.000 kuna. Najbogatiji je Milan Bandić, vlasnik stana i garaže od 125 m2, vikendice u okolici Samobora te, kako tvrdi USKOK, još četiriju stanova s garažama na području Zagreba, ali ti stanovi nisu navedeni u imovinskoj kartici, već smo za njih doznali iz odluke Vrhovnog suda kojom je odbijena Bandićeva žalba

Prema podacima iz imovinske kartice predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i podataka koje nam je dao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ispada da je Plenković boljeg imovinskog stanja od Milanovića.

Andrej Plenković vlasnik je dvoetažnog stana od 230 m2 (on kaže da je neto korisna stambena površina 187 m2) na adresi Vinogradi 80, a Zoran Milanović vlasnik je stana od 127 m2 u zagrebačkoj Krajiškoj ulici. Plenković je do stana došao prodajom obiteljske imovine i prihodima od nesamostalnog rada i platio ga je 201.000 eura, a Milanović je morao podići kredit od 119.520 eura koji još uvijek otplaćuje. Prije nego što je postao premijer, Milanović je imao i stan od 130 m2 koji je, u međuvremenu, prodao.

Plenkovićeva supruga vlasnica je Passata iz 2011. godine; Milanović je, prije nego što je postao šef Vlade RH, imao Passata iz 2005. godine koji je također kasnije prodao. Milanovići nemaju automobil, dionice ni štednju; Plenkovići imaju 60 dionica Hrvatskog Telekoma, nemaju kredit ni štednju.

Posuđeni novac, USKOK-ova blokada, skromna njiva...

Božo Petrov domogao se kuće zahvaljujući posudbi apostolskog nuncija don Martina Vidovića koji mu je 2013. godine, bez kamata, dao 222 tisuće kuna da kupi dom. Petrov taj novac vraća u mjesečnim obrocima od 925 kuna. Petrovljeva kuća u Metkoviću ima 109 m2, a procijenjena je na 222.000 kuna. Petrov ima Renault Clio iz 2006., njegova obitelj nema ušteđevinu ni dionice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u imovinskoj kartici iz 2013. godine navodi da je vlasnik stana od 125 m2, vikendice kod Samobora od 70 m2 te da supruga ima naslijeđeni stan od 37 m2. No, USKOK tvrdi da Bandić ima još četiri stana u Zagrebu koja ne glase na njegovo ime. USKOK-ova blokada stanova, na koju se Bandić žalio, otkrila je da su tri od četiriju stanova u zgradama koje su gradile 'prijateljske' Bandićeve tvrtke zapravo u njegovu vlasništvu. Bez odluka Gradskog poglavarstva na čelu s Milanom Bandićem, te zgrade nikada ne bi mogle biti sagrađene. Četvrti stan koji ne glasi na Bandića je onaj njegova brata Drage koji je u istoj zgradi i koji je spojen s Bandićevim.

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić vlasnik je tek njive kod Ozlja, od 856 m2, koju je naslijedio od oca.

Bandić je u imovinskoj kartici naveo i da ima kredit u švicarcima pri Hypo banci, u visini od 171 tisuću CHF, a vlasnik je Mercedesa iz 1955. godine. Prema imovinskoj kartici, Bandići nemaju štednju ni dionice.

Simbolične kazne ako slažu o imovini 

Podaci o imovini, koje vodeći političari navode u imovinskim karticama, ne moraju biti ni potpuni ni točni, a kazne za navođenje nepotpunih podataka su simbolične.

Podsjetimo, kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman objavio 1998. godine svoju imovinsku karticu, u njoj je bio zatajio račun s 239.000 ondašnjih njemačkih maraka. Javnost je za taj račun doznala zahvaljujući službenici Zagrebačke banke, zviždačici Ankici Lepej koja je na kraju dobila otkaz i protiv nje je podignuta kaznena prijava, a predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol uvjeravao je javnost da 'novac nije imovina'.

Još od tog vremena i slučaja Lepej u Hrvatskoj se govori o zakonu kojim bi se zaštitili zviždači poput Ankice Lepej koji razotkrivaju službene neistine, ali do danas takav zakon nije donesen.